• 06/12/2013

Onderzoek: GS1-palletlabel bespaart leverancier duizenden euro’s

Leveranciers verlagen verblijftijd van vrachtwagens aan dock van distributiecentrum als zij gebruik maken van GS1-palletlabels en verzendberichten met SSCC’s. Dat blijkt uit een studie.

Trefwoorden: #dock, #gs1, #label, #logistiek, #palletlabel, #sccc

Lees verder

nieuws

( Foto: Delhaize )

ENGINEERINGNET – Het GS1-label wordt meer en meer gebruikt in de levensmiddelen- en drogisterijsector. Maar steeds vaker duikt volgens GS1 de vraag op: 'Wat levert het gebruik van het GS1-palletlabel de leverancier op?’' De belangengroepering liet het onderzoeken door het bureau Caroz.

Zo blijkt dat een leverancier bij 200 zendingen per week bijna 150.000 euro per jaar kan besparen. Een volle vrachtwagen met 26 pallets controleren bij een distributiecentra zonder GS1-palletlabel met SSCC duurt 46 minuten. Bij leveranciers die het GS1-label met EDI-verzendbericht gebruiken duurt dit maar 12 minuten.

Een leverancier kan – in geval van 200 zendingen in de week - jaarlijks zo tussen de 34.000 en 147.000 euro besparen, afhankelijk van de complexiteit van de zending (homogeen of heterogeen). Bij de tijdsbesparing op de goedereninslag werd uitgegaan van een uurloon van 25 euro voor de vrachtwagenchauffeur.

Een efficiënter proces om goederen te lossen aan het dock heeft ook invloed op het wagenpark. Door minder stil te staan kunnen de vrachtwagens meer drops per dag maken en zou het wagenpark verkleind kunnen worden, aldus GS1.

Als het GS1-label- en verzendbericht ketenbreed wordt gebruik, dan is de verwachting dat 1 van de 20 tot 25 vrachtauto’s van de weg kan. Hierbij is in de berekeningen uitgegaan dat het aantal werkuren per vrachtwagen gelijk blijft.

Daarnaast kunnen leveranciers met de unieke SSCC-palletcode pallets gericht tracken en tracen, wat zeer belangrijk is bij productrecalls. Ook kunnen administratieve kosten omlaag omdat verschillen in bestelde en geleverde producten verminderen en dat scheelt correcties in de facturen en dus kosten.

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van cijfers van retailers en het NK Speed Docking.


(Bert Belmans)