• 12/12/2013

Shell stopt met megagroot GTL project in VS

De brandstofproducent had plannen om in de Amerikaanse staat Louisiana een Gas-to-Liquid-fabriek neer te zetten met een capaciteit van 140.000 vaten per dag.

Trefwoorden: #brandstoffen, #Liquid to Gaz, #LTG, #Shell

Lees verder

Nieuws

( Foto: Shell )

ENGINEERINGNET -- Het project blijkt niet meer winstgevend te zijn, stelt Shell nu, door de onzekerheid over de gas- en olieprijzen op lange termijn.

Bij kleiner wordende prijsverschillen tussen gas en vloeibare brandstof is een dergelijk project niet meer rendabel. Des te meer omdat er hoge kosten zijn gemoeid met de bouw van zo'n omvangrijke GTL-fabriek, naar schatting 20 miljard dollar. Zo'n investering moet wel terug te verdienen zijn.

De GTL-fabriek zou duizenden extra banen opleveren en een economische bijdrage hebben gehad van ongeveer 80 miljard dollar. Shell heeft in Qatar een aantal jaren geleden een nog grotere GTL-fabriek gebouwd, de Pearl, met een capaciteit van 260.000 vaten per dag.

Shell heeft al meerdere projecten in de Verenigde Staten stopgezet, zoals de plannen voor de exploitatie van schalieolievelden in Texas en Colorado.

Het bedrijf houdt nog wel verschillende opties open voor aardgastoepassingen in Noord-Amerika, zoals (kleinschalige) LNG-fabrieken en een beoogd petrochemiecomplex in Pennsylvania, op basis van ethaan.


(Lydia Heida)