• 13/12/2013

Gimv verkoopt minderheidsbelang in Punch Powertrain aan Chinezen

Investeringsvehikel Gimv stap deels uit kapitaal Punch Powertrain, maar blijft grootste aandeelhouder. Chinese New Horizon Capital verwerft 'aanzienlijk' minderheidsbelang.

Trefwoorden: #china, #cvt, #economie, #gimv, #New Horizon Capital, #powertrain, #punch, #punch powertrain

Lees verder

Nieuws

( Foto: Punch Powertrain )

ENGINEERINGNET.BE -- Gimv en het door Gimv beheerde Gimv-XL fonds zijn samen met de andere aandeelhouders een definitieve overeenkomst aangegaan om 30% van hun belang in het Belgische Punch Powertrain te verkopen aan New Horizon Capital, een private equity-investeerder 'met focus op China'.

Punch Powertrain doet het goed in China. Het breidde sinds 2010 zijn assemblage van in België geconstrueerde onderdelen in Nanjing stevig uit en verdubbelde in die periode zijn verkoop aan de Aziatische automarkten.

De constructeur in Sint-Truiden behoorde oorspronkelijk tot de groep van serieondernemer Guido Dumarey, die destijds de Duitse versnellingsbakkenbouwer ZF overgenomen had. Sinds enkele jaren zijn de aandelen in de handen van het management en de investeringsmaatschappijen Gimv, PMV, LRM en Capricorn.

Het bedrijf pionierde in de jaren zeventig met continu variabele transmissie-technologie, en wist zich in de voorbije veertig jaar een mooi marktaandeel te verwerven in de snelgroeiende Chinese en Aziatische automarkten. In zoverre zelfs dat het zijn producten daar nu volledig op afstemt.

Daarnaast is er geïnvesteerd in hypermoderne hybride en elektrische aandrijftechnologie. Dat is een groeibelofte, die kans maakt door de toenemende focus op brandstofefficiëntie en emissiereductie in de wereldwijde automarkten, vooral in het groeiende stedelijke verkeer.

Volgens Gimv kan de overnemer New Horizon Capital 'bogen op een diepgaande kennis van de Chinese autosector en heeft het een 'uitstekend trackrecord in de Chinese markt'. Hoeveel de Chinezen op tafel leggen voor hun participatie van 30%, is niet bekend.


(Bert Belmans)

CITAAT
Bart Cauberghe, Partner bij Gimv: "Sinds onze investering in Punch Powertrain in 2010 is de onderneming jaarlijks met meer dan 30 procent gegroeid, is het aantal werknemers verdrievoudigt tot ongeveer 620 voltijdse werknemers, van wie er 150 in onderzoek en ontwikkeling actief zijn, is het klantenbestand uitgebreid en het productaanbod verruimd."