• 18/12/2013

Binnenlandse NMBS-vloot nu volledig uitgerust met veiligheidssysteem TBL1+

NMBS: "Wij komen engagementen na die we in nasleep van treinongeval te Buizingen aangegaan zijn." Intussen blijkt spoorbaas Jo Cornu pleiten voor éénvormige veiligheidssystemen in heel Eur

Trefwoorden: #Cornu, #desiro, #ETCS, #nmbs, #spoor, #spoorweg, #TBL1+, #techniek, #veiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: NMBS )

ENGINEERINGNET.BE – De NMBS engageerde zich in de nasleep van het treinongeval te Buizingen in februari 2010 om tegen eind 2013 haar rollend materieel versneld met het automatische remsysteem TBL1+ uit te rusten.

'Die doelstelling is gehaald', meldt de spoorwegmaatschappij: 'eind dit jaar zijn alle operationele krachtvoertuigen van de binnenlandse vloot met dat automatische remsysteem uitgerust'.

Het gaat specifiek over het Belgische veiligheidssysteem TBL1+. In tegenstelling tot de bestaande systemen veroorzaakt dat een noodstop bij het overschrijden van een rood sein of bij een snelheid hoger dan 40 kilometer per uur op 300 meter afstand van een rood sein.

“De installatie op al onze krachtvoertuigen in drie jaar tijd vereiste een ware krachttoer van de betrokken werkplaatsen. Die inspanning heeft nu haar vruchten afgeworpen, ook dankzij de nauwe samenwerking met onze collega’s van Infrabel”, aldus de nieuwe gedelegeerd bestuurder Jo Cornu.

“Ik blijf het belang van een standaardisering van signalisatie- en andere technische systemen in Europa benadrukken. Het kan niet zijn dat treinen – zoals voor bepaalde internationale treinen het geval is – met maar liefst vijf signalisatiesystemen worden uitgerust”, gaat hij verder.

Samen met het nieuwe materieel - waaronder de T18-locomotieven en de Desiromotorstellen - die via de aanwezigheid van het Europese veiligheidssysteem ETCS al over de functionaliteit TBL1+ beschikken, zijn in totaal zo’n 1.200 krachtvoertuigen met TBL1+ uitgerust.


(Bert Belmans)