• 23/12/2013

Vlaanderen pompt 248 miljoen in gemeentelijke rioleringen

Vlaams minister Joke Schauvliege: "Dit is hoogste bedrag sinds 1996 voor aanleg van gemeentelijke rioleringen." Gemeenten ontvangen in 2014 extra 10 miljoen euro voor hun lokaal waterbeleid.

Trefwoorden: #aquafin, #economie, #gemeente, #riolering, #schauvliege

Lees verder

Nieuws

( Foto: ABB )

ENGINEERINGNET.BE - De subsidiëring voor gemeentelijke rioleringswerken schommelde de afgelopen twee jaar gemiddeld rond 110 miljoen euro. Dat wordt voor 2014 verhoogd tot 148 miljoen euro.

Aquafin van zijn kant ontvangt jaarlijks 100 miljoen voor werken aan rioleringen. Dat brengt het totaal op 248 miljoen dat volgend jaar in gemeentelijke rioleringswerken wordt gepompt.

"Dat is het hoogste bedrag ooit sinds 1996", aldus Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege. "Tussen 2009 en 2014 zullen we in totaal ongeveer 688 miljoen euro aan subsidies voor gemeenten besteed hebben. Dat stemt overeen met 786 gemeentelijke projecten of 1.500 km rioleringen.”

Vorige week werd al bekendgemaakt dat de gemeenten volgend jaar extra 10 miljoen euro krijgen voor hun lokaal waterbeleid. Het gaat om een nieuw subsidiekanaal voor specifiek de herwaardering van grachten, de bevordering van infiltratie, de herinrichting van een waterloop en het onderhoud van rioleringen.

De Vlaamse regering heeft voor deze legislatuur in totaal overigens vijf investeringsprogramma’s voor de uitbouw en optimalisatie van de gewestelijke infrastructuur aan Aquafin opgedragen, goed voor in totaal 1,25 miljard euro.

Het gaat om niet minder dan 810 projecten, eveneens een recordaantal. Specifiek voor de gemeenten zit in dit pakket een half miljard euro aan projecten, waarvan Aquafin een groter aandeel van de kosten voor de gemeentelijke rioleringen op zich zal nemen.

Schauvliege: “Dit is een ongeziene injectie voor de gemeenten om hun hoge noden voor hun rioleringen te helpen lenigen. Deze Vlaamse regering toont hiermee ook de hand te houden aan de ambitieuze Europese doelstellingen op het vlak van waterkwaliteit.”


(Bert Belmans)