• 06/01/2014

Ursa Paint ontwikkelt gerecycleerde verf

Het IJmuidense bedrijf is de eerste verffabrikant in Nederland die verfrestanten tot hoog kwalitatieve nieuwe muurverf weet om te zetten.

Trefwoorden: #Afvalverwerker SITA, #branchevereniging van bedrijven in de verf- en drukinktindustrie, #gerecycleerde verf, #Ursa Paint

Lees verder

Nieuws

( Foto: Ursa Paint )

ENGINEERINGNET.NL -- De grondstof voor deze gerecycleerde verf zijn restjes verf die particulieren afgeven bij gemeentelijke milieudepots.

Afvalverwerker SITA sorteert deze verf, waarna het wordt gezuiverd, gefilterd en in het laboratorium getest op geschiktheid voor hergebruik. Alleen verf die gebaseerd is op water is geschikt voor recycling.

In Nederland is jaarlijks ongeveer 30% van de 10 miljoen kilo aan verfrestanten geschikt te maken voor hergebruik. Dit komt neer op circa 3,5 miljoen kilo verf. Recycling biedt een milieuwinst van 72%. Vandaar dat de branchevereniging van bedrijven in de verf- en drukinktindustrie (VVVF) en SITA dit project opstarten.

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu kende onlangs de productstatus toe aan de nieuwe verf, die EVA heet. Nu kan elke Nederlandse verfproducent de gerecyclede verfgrondstof gebruiken voor de productie van nieuwe (muur)verf.

De verf bestaat voor 97% uit gerecycled materiaal en is verkrijgbaar in wit. Ook is de verf geschikt voor het mengen van lichte kleuren.


(Lydia Heida)