• 07/01/2014

2013: faillissementsstorm woedt nog volop in Brussel en Wallonië

2013 was geen goed jaar voor de bedrijfswereld: 5% minder starters en 11,34% meer faillissementen. 'We moeten ook oude ondernemerschap actief behoeden voor debacles', stelt Graydon.

Trefwoorden: #economie, #faillissement, #graydon, #starter

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE – In december brak het aantal faillissement opnieuw een record: 'met 1.109 (+19,8% in vergelijking met december 2012) faillissementen noteren we hiermee de zwaarste decembermaand ooit', stelt Graydon. Ook de slechts maand ooit was in 2013: september met 1.374.

Over het hele jaar oogt de bedrijfsdynamiek bijzonder slecht: er werden 74.000 nieuwe ondernemingen opgericht, of 5% minder. Vooral in Vlaanderen werd er een sterke daling van het aantal starters vastgesteld.

Opmerkelijk blijkt wel de plotse stijging van het aantal starters binnen de sector 'draadloze communicatie', meer specifiek binnen de groep die omschreven wordt als 'consultant in de telecomsector'.

Daar tegenover staat dat er ook 11,34% meer firma's hun activiteiten stopzetten. Eén bedrijf per 80 actieve ondernemingen ging over de kop, opnieuw een record.

'Toch zien we geleidelijk aan verschuivingen', stelt Graydon: 'zo woedt de faillissementsstorm nog volop in Brussel en Wallonië waar we in vergelijking met verleden jaar stijgingen van het aantal faillissementen noteren met respectievelijk +17,65% en +13,92%'.

'Binnen het Vlaams Gewest is er nog steeds een stijging van het aantal faillissementsuitspraken (+6,75%), maar die toename is beduidend minder sterk dan in 2012 (+13%)'.

De combinatie van nieuwe bedrijven en afvallers toont steeds meer een alarmerend beeld: 'het illustreert in belangrijke mate dat er werk moet worden gemaakt van een beleid dat het nieuwe ondernemerschap actief stimuleert én het oude behoedt voor debacles', aldus Graydon.

Voor de eerste jaarhelft van 2014 wordt alvast geen fundamentele kentering verwacht: 'Wel zal de scherp stijgende curve die we het laatste jaar waarnamen geleidelijk aan worden afgetopt'.


(Bert Belmans)