• 09/01/2014

Aldel bezig met overlevingsstrijd

De onlangs failliet verklaarde aluminiumsmelter Aldel vecht voor een doorstart van het bedrijf, met steun van lokale politieke partijen en de provincie Groningen.

Trefwoorden: #Aldel, #aluminium, #aluminiumsmelter, #elektriciteitscentrale Delesto

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia,(Wutsje )

ENGINEERINGNET.NL - In de loop van 2013 raakte Aldel in de problemen door een lagere prijs van aluminium op de wereldmarkt dan verwacht, gecombineerd met hogere stroomkosten dan Duitse concurrenten.

Aanleg van een elektriciteitskabel met Duitsland zou een oplossing voor de problemen kunnen zijn. Het ministerie van Economische Zaken verleende daarop aan Aldel in oktober 2013 een overbruggingskrediet van 7 miljoen euro.

Doel was dat Aldel voor eind 2013 met een plan zou komen om de problemen op te lossen. Daarin slaagde het bedrijf niet, vandaar dat het faillissement werd aangevraagd. Eigenaar Gary Klesch verwijt minister Kamp van Economische Zaken nalatigheid, waarbij Klesch stelt dat de overheid de macht heeft om de elektriciteitsprijs aan te passen.

CDA, SP en PVV hebben inmiddels voorgesteld dat de Nederlandse overheid twintig miljoen euro in een doorstart van Aldel investeert, waarbij Groningen Seaports aandeelhouder van Aldel wordt.

In overleg met de curator gaan de voor-en nadelen van aangedragen oplossingen onderzoeken. Ook de herstart van elektriciteitscentrale Delesto wordt daarin meegenomen.

Minister Kamp van Economische Zaken ziet ondertussen geen overlevingskansen meer voor Aldel. Kamp stelde dat de werknemers van het bedrijf wel in de Groningse bouwsector aan de slag kunnen. De uitspraak heeft tot veel ongenoegen geleid, bij onder meer het personeel van Aldel en FNV Bouw.

De vakbond omschreef deze suggestie als 'stompzinnig': de werkloosheid in de bouwsector is ook zonder honderden omgeschoolde aluminiumsmelters al hoog genoeg.

Door het conflict tussen Klesch en de minister is het praktisch onmogelijk om een doorstart van Aldel met overheidssteun te realiseren als Klesch aandeelhouder blijft, aldus SP-Statenlid Kees Swagerman.

Op dit moment zijn er ongeveer 300 mensen in dienst bij Aldel, en het bedrijf zorgt bij toeleveranciers voor nog eens ruim 300 mensen werkgelegenheid.


(Lydia Heida) de aluminiumsmelterij van Aldel op het industrieterrein Oosterhorn bij Farmsum, Delfzijl)