• 16/01/2014

Twee pilots terugwinnen papier uit afvalwater

Het Israëlische bedrijf Applied CleanTech test terugwinning en hergebruik bij de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtele en bij Smurfit Kappa Roermond Papier.

Trefwoorden: #afvalwater, #riolering, #terugwinnen papier uit afvalwater, #toiletpapier

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Jaarlijks belandt circa 170.000 ton wc-papier in het Nederlandse rioolwater.

Applied CleanTech heeft een technologie ontwikkeld, genaamd Sewage Recycling System, om dit soort resten uit afvalwater terug te winnen en daarna op te werken naar gesteriliseerde en geurloze grondstoffen en producten.

Bij de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel komt in februari een testinstallatie te staan om papiervezels uit het rioolwater te halen, voordat het verder wordt gezuiverd. Het resterende water is zo al een stuk schoner voordat het de zuiveringsinstallatie ingaat. Dit schonere rioolwater is makkelijker te reinigen, en dat vermindert het energieverbruik en dus de kosten.

Uit testen moet blijken of deze vezels geschikt zijn voor hergebruik. Applied CleanTech denkt dat de papiervezels te gebruiken zijn voor de productie van (bio)plastic, asfalt of isolatiemateriaal. Ook wordt er gezocht naar lokale afnemers van de vezels. Deze pilot duurt tot mei 2014.

Daarna gaat Applied CleanTech aan de slag bij Smurfit Kappa Roermond Papier, waar de testinstallatie wordt aangesloten op de interne afvalwaterstromen van de papierfabriek. Hier dient oud papier als grondstof voor nieuwe golfkartonverpakkingen.

Doel van de pilot is om te kijken of de reststroom slib is te scheiden in een organische en anorganische fractie. Daarna volgen testen hoe deze fracties weer zijn in te zetten in het productieproces of voor andere toepassingen geschikt zijn.

Andere deelnemende partijen zijn: Waterschap Aa en Maas, Agentschap NL, Israel Innovations, Kenniscentrum Papier en Karton, Grondstoffenfabriek en Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer.


(Lydia Heida)