• 17/01/2014

Belgische chemiesector breekt lans voor ontginning schaliegas

"Het is uiterst belangrijk dat België positieve houding aanneemt ten aanzien van opportuniteit die schaliegas kan betekenen om energetische uitdaging van Europa te beantwoorden".

Trefwoorden: #economie, #energie, #essenscia, #fracking, #olie, #schaliegas

Lees verder

Nieuws

( Foto: essenscia, Yves Verschueren )

ENGINEERINGNET.BE – 'De chemische industrie speelt een belangrijke rol in de ontginning van schaliegas en beschikt over unieke kennis om een veilig gebruik van haar producten te garanderen', claimen de Belgische chemiebedrijven bij monde van essenscia, de federatie die als hun spreekbuis optreedt.

Ze waarschuwen voor de de gevolgen van de eventuele beslissing om de ontginning van schaliegas en -olie in België niet toe te laten.

Eén van de uitgangspunten van de federatie is daarbij dat de chemiesector nog steeds volop werkt aan technologie om het hydraulische fracturatieproces ('fracking') te verbeteren: 'duurzame uitbating van schaliegas is mogelijk'.

Hydraulische fracturatie is de techniek die gebruikt wordt om uit rotsgesteente olie en gas te winnen. Deze techniek houdt in dat in een gesloten circuit vloeistof wordt ingespoten om olie en gas te winnen uit het rotsgesteente.

Gemiddeld bevat deze vloeistof 94,5% water, 5% zand en 0,5% chemische hulpstoffen, stelt essenscia: 'De chemische hulpstoffen zijn weliswaar slechts een klein deel van de fracturatievloeistof, maar ze spelen een uiterst belangrijke rol bij de optimalisatie van het rendement van de ontginning en bij het minimale verbruik aan water en energie'.

Daarnaast wijzen de chemiebedrijven erop dat de gebruikte chemische hulpstoffen wel degelijk onderhevig zijn aan de Europese wetgeving via REACH en biocide-wetgeving: 'Deze wetgeving garandeert volledige transparantie en veiligheid voor wat betreft het gebruik van chemische stoffen'.

Gedelegeerd bestuurder Yves Verschueren: “Nu de Europese Commissie de verantwoordelijkheid voor de ontginning van schaliegas aan de lidstaten overlaat, is het uiterst belangrijk dat België een positieve houding aanneemt ten aanzien van de opportuniteit die schaliegas voor Europa kan betekenen."

"Schaliegas kan Europa potentieel helpen om haar energie-afhankelijkheid te verminderen en de prijs van energie meer competitief te maken."


(Bert Belmans)