• 20/01/2014

Machinebouwer ontwikkelt eigen RCM-based onderhoudsconcept

Tetra Pak ontwikkelde zelf een IT-systeem op basis van Reliability Centered Maintenance om de onderhoudskosten van installaties en machines bij hun klanten in de voedingssector te verlagen.

Trefwoorden: #machinebouwer, #onderhoudsconcept, #onderhoudsysteem, #RCM, #Tetra Pak, #TPMS

Lees verder

maint_art

( Foto: YouTube / Tetra Pak )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET - Maintenance Manager Peter Kaiser van machinebouwer Tetra Pak legt uit hoe een zelf ontwikkeld IT-systeem op basis van Reliability Centered Maintenance de onderhoudskosten van installaties en machines bij hun klanten in de voedingssector met tot de helft verlaagt.

Een illustratie van hoe digitale productie zich ook in de onderhoudswereld begint te roeren en de Customer Support van installatie- en machinebouwers geacht wordt te volgen ....

Machineonderhoud in de levensmiddelenindustrie verloopt vaak op een gestandaardiseerde manier: van alle machines worden data verzameld en op basis van een gemiddelde voor een bepaald type van machine wordt vervolgens het onderhoud gepland, stelt Peter Kaiser.

Hij is bij machinebouwer Tetra Pak verantwoordelijk voor de ontwikkeling van IT-systemen voor Maintenance Management.

«Ook wij werkten vroeger op die klassieke manier», vertelt hij, «met een op tijd gebaseerde focus.» Dat betekende volgens hem dat, hoewel er relevant onderhoud wordt verricht, dit mogelijk te laat of te vroeg gebeurde, en er geen rekening werd gehouden met de unieke werkomgeving van een machine. Hierdoor gebeurde het vaak dat machines vastliepen of dat de onderhoudskosten hoger waren dan nodig, met niet al tevreden klanten tot gevolg.

Reliability Centered Maintenance
De machinebouwer besloot daarom het concept van Reliability Centered Maintenance te omarmen en implementeerde dat concept in een eigen onderhoudssysteem, het Tetra Pak Maintenance System of TPMS. Dat werkt niet tijdgerelateerd, maar identificeert ‘onderhoudstriggers’ op de machines van klanten en plant een onderhoud zodra een specifieke machine dat nodig heeft.

«Het hart van Reliability Centered Maintenance is het juiste type onderhoud te toe passen om de uitrusting optimaal te laten functioneren», stelt Kaiser in een video op Engineeringnet.be.

Centraal staat daarbij de software. «Momenteel doen wij elk jaar ongeveer 100.000 taak-updates, die een weerslag hebben op meer dan 5 miljoen uit te voeren onderhoudsinterventies. Dat zijn enorme aantallen», weet Kaiser. «We zijn trouwens al in 2006 gaan rondkijken in andere industrieën om te zien wat er zoal op de markt aangeboden werd. Maar er was eigenlijk geen enkel softwareconcept dat kon waarmaken wat wij voor ogen hadden. Dus zijn we zelf aan het ontwikkelen geslagen en hebben we vakspecialisten aangetrokken uit heel andere branches, zoals de zeevaart, ruimte- en vliegtuigbouw, enz.»

Kaiser is opgetogen over de RCM-strategie, of althans zijn implementatie ervan: «Het levert tot 50% minder onderhoudskosten en een 10% hogere uptime van onze machines bij de klanten op. Dat is uniek in de verpakkings- en voedingsindustrie. Wij zijn überhaupt een van de zeldzame bedrijven met deze technologie in onze branche. Gelijkaardige concepten werden tot nu enkel gebruikt in zeer onderhoudsgevoelige sectoren, zoals de kernenergie, olie en petrochemie.»

Hoe werkt het nu...
Met het onderhoudssysteem kunnen afnemers van de machines en installaties op de werkvloer via een beperkte internetverbinding hun machinevereisten, orders en lijst met onderhoudseisen offline invoeren.

Vervolgens plaatsen ze de bestelling zodra ze eenmaal terug op kantoor zijn of op een andere plaats met een goede internetverbinding. «Via ons systeem kunnen wij als constructeur nu wereldwijd zelf volgen welke onderdelen - extra - verbruikt zijn. We zijn nu op het punt gekomen dat we zelfs eventuele fouten per machine kunnen voorspellen.»

...en in de toekomst
«In de toekomst gaan we al onze machines met elkaar te verbinden, zodat ze automatisch (en dus niet handmatig geconnecteerd, redactie) worden meegenomen in ons onderhoudssysteem. Dan zullen al onze uitrustingen online verbonden zijn, en zullen we automatisch realtime gegevens van alle operationele installaties bij klanten wereldwijd kunnen ophalen.

Als machinebouwer zullen we dan zelf vooraf kunnen voorspellen wanneer welk type onderhoudsinterventie aan een bepaalde machine moet gepland worden. Dat is een enorme meerwaarde voor onze afnemers.»

«Machines zullen intuïtiever en communicatiever worden dan ooit tevoren», aldus Kaiser.


(Bert Belmans)