• 20/01/2014

Overname Invensys door Schneider Electric is een feit

De geboorte van wereldwijde speler in industriële automatisering en engineering: Invensys gaat op in Franse groep Schneider Electric. Zowel aandeelhouders als Europa geven fiat.

Trefwoorden: #abb, #economie, #engineering, #foxboro, #general electric, #invensys, #overname, #Schneider Electric, #siemens

Lees verder

nieuws

( Foto: Schneider Electric, ceo Jean-Pascal Tricoire )

ENGINEERINGNET – Begin december 2013 gaf de Europese commissie al zijn toelating voor de overname van de Britse engineeringgroep Invensys door het Franse Schneider Electric. Nu hebben ook de aandeelhouders de beide concerns hun definitief hun fiat gegeven.

Het nieuwe Schneider Electric groeit daardoor uit tot een conglomeraat waar alle andere globale spelers in de wereld van de industriële en -procesautomatisering én engineering rekening zullen moeten houden.

Invensys staat - met het gekende Foxboro als vlaggenschip - sterk in procesindustrieën zoals energie (gas & olie) en chemie, Schneider Electric in componenten voor de installatiebranche en systemen voor de zogenaamde 'discrete' automatisering, zoals de automotive en de verpakkingssector. 'Dat is complementair en niet bedreigend voor de rest van de markt', vond de Europese Commissie.

Niet alleen kunnen de Fransen in één klap zo ongeveer voor alle types van industriële productie - in de breedste zin van het woord - systemen aanbieden, ze kopen ook een gigantisch netwerk van productiefaciliteiten, verkoopskanalen en technische kenniswerkers. Daarmee betreden ze het speelveld van groepen zoals General Electric, Siemens, ABB en Rockwell Automation.

Dankzij de overname hebben de Fransen bijvoorbeeld in één klap een veel sterkere aanwezigheid in Noord-Amerika en de opkomende economieën, iets waar Schneider Electric tot nu nauwelijks aanwezig was of althans niet sterk stond.

'We hebben nu een evenwichtiger aanwezigheid in alle regio's', beaamt de Franse groep in een mededeling. 'We verwerven een grotere veerkracht om de cyclische aard van het moderne bedrijfsleven beter kunnen beheersen en snel op nieuwe technologische trends kunnen reageren."

En ook: 'Dit is (slechts?, redactie) een volgende stap op weg naar een wereldwijd concurrerende onderneming met expertise op het gebied van industriële automatisering, software en energiebeheer'.


(Bert Belmans)