• 23/01/2014

TU Eindhoven krijgt nieuw hoogspanningslaboratorium

Dit laboratorium komt te liggen in het nieuwe onderkomen van de faculteiten electrical engineering en technische natuurkunde.

Trefwoorden: #faculteiten electrical engineering en technische natuurkunde, #hoogspanningslaboratorium, #Technische Universiteit Eindhoven, #TU/e

Lees verder

research

( Foto: TU Eindhoven )

ENGINEERINGNET.NL - Het oude laboratorium stamt al uit de jaren '70: tijd voor een nieuw lab dus, dat eind dit jaar klaar moet zijn.

Dit voor onderzoek naar smart grids en slimme kabels, disturbance free design – waarbij het gaat om het opsporen van kwetsbaarheden en verstoringen van grote, complexe systemen – en pulsed power technologie ofwel elektropulsen van nanoseconden of minder met vermogens van gigawatts.

Het gaat in allebei de gevallen om een kooi van Faraday, waarin het mogelijk is om opgewekte elektromagnetische straling binnen te houden en ongewenste elektromagnetische straling buiten te sluiten.

Hiervoor bestaat de 'kooi' uit roestvrijstalen wanden van 4 millimeter dikte, met een naadloze afwerking van de hoeken en dito sluiting van de deuren. De ruimte wordt verlicht met speciale hogedruk-gasontladingslampen.

Ventilatie vindt plaats via metalen buisjes, die de vorm hebben van een honingraat. Hier kan echter geen elektrische leiding doorheen, omdat de buisjes een bepaalde lengte hebben die dit onmogelijk maakt.

Het nieuwe laboratorium is modulair en flexibel in te richten, omdat er op verschillende plekken aansluitingen voor elektra, stikstof, argon, water, perslucht en afzuigingen komen. Kabels en leidingen zijn omvat door filterkasten om lekken van elektromagnetische straling tegen te gaan.

Als kerst op de taart: meetapparatuur en computers komen te staan in aparte kooien van Faraday.


(Lydia Heida)