• 24/01/2014

CBR wil cementfabriek in Waalse Harmignies sluiten, neemt Espabel over

HeidelbergCement neemt sectorgenoot Espabel over en wil fabriek in Waalse Harmignies sluiten. "Marktvoorwaarden en structurele moeilijkheden laten fabriek niet meer toe rendabel te zijn".

Trefwoorden: #cbr, #cement, #economie, #expadel, #harmingnies, #HeidelbergCement, #job, #zeehaven

Lees verder

Nieuws

( Foto: Bemas, CBR Cimenteries Lixhe )

ENGINEERINGNET.BE - De directie van CBR, zelf een onderdeel van de HeidelbergCement-groep, heeft tijdens een buitengewone ondernemingsraad aangekondigd dat ze de intentie heeft om de fabriek van klinker en wit cement van Harmignies te sluiten.

Indien de intentie wordt bevestigd, kan dit leiden tot het collectief ontslag van de 97 werknemers van de vestiging.

Volgens de directie is dat onvermijdelijk als gevolg van de structurele moeilijkheden waarmee de fabriek geconfronteerd wordt en de verslechtering van de markt voor wit cement.

Structureel kampt de Waalse fabriek met handicaps. 'De kosten voor productie en logistiek zijn te hoog', aldus een mededeling.

De fabriek heeft een slechte geografische ligging waar geen enkele water- of spoorverbinding mogelijk is en maakt gebruik van de zogenaamde 'natte weg'-productiemethode. Die slorpt veel meer energie op en is dus duurder dan de alternatieve 'droge weg'-methode.

Anderzijds is de vraag naar wit cement de laatste twee jaren sterk gedaald en is de concurrentie de laatste tien jaren voortdurend gestegen, meer bepaald vanuit Noord-Europa en het Middellandse Zee-bekken.

Tegelijk kondigt CBR een overname aan: de cementmaalinstallatie van Espabel in de Gentse haven, goed voor een capaciteit van 750.000 ton per jaar.

"We willen onze productiecapaciteit in de zeehaven verhogen. Zo kunnen we op een meer flexibele en concurrentiële manier strategische grondstoffen invoeren.” stelt André Jacquemart, General Manager van HeidelbergCement Benelux.


(Bert Belmans)