• 29/01/2014

Confederatie Bouw creëert platform voor hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie wordt steeds belangrijker in de bouwsector. De Confederatie Bouw wil met een nieuw kennis- en coördinatie platform de bouwsector ondersteunen.

Trefwoorden: #Confederatie Bouw, #platform hernieuwbare energie, #smart grid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, voorbeeld passief huis )

ENGINEERINGNET.BE - In nieuwe gebouwen en bij doorgedreven verbouwingen moet vanaf 1 januari 2014 een minimum hoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt.

Dit stelt zowel ontwerpers, aannemers, installateurs als afwerkingsbedrijven voor nieuwe uitdagingen en aandachtspunten. België heeft zich daarnaast geëngageerd om 13% hernieuwbare energie te produceren in 2020 (tegenover 6% vandaag). Maar ook op Europees vlak en op de klimaatconferentie circuleren ambitieuze cijfers.

De Vlaamse Confederatie Bouw wil haar leden beter ondersteunen bij deze evoluties op de markt en richtte daarom op 1 januari 2014 het “Renewable Energy Platform” op.

Marc Dillen, Directeur-Generaal Vlaamse Confederatie Bouw: "De Vlaamse Confederatie Bouw vertegenwoordigt 18 beroepsfederaties. Met dit platform willen we intern voor een betere coördinatie zorgen rond dit thema en kennis delen. Hernieuwbare energie wordt steeds belangrijker voor de bouwsector."

"Denken we maar aan de installatie van thermische of fotovoltaïsche zonne-energie, warmtepompen, geothermische boringen, het plaatsen van windturbines en waterkrachtinstallaties. De bouwsector zal hierdoor trouwens steeds meer een beroep doen op een ander type ingenieurs dan de klassieke bouwkundige ingenieurs. Het is een sector binnen de bouw met groot groeipotentieel.">

Volgens Marc Dillen is de aansluiting op een smart grid de volgende logische stap waar bouwbedrijven zich zullen op moeten voorbereiden. Een smart grid kan de beschikbare energie afstemmen op het verbruik.

Bijvoorbeeld een wijk waar iedereen zonnepanelen heeft maar waar er op die ogenblikken weinig vraag is naar stroom of een wijk waar iedereen 's avonds tegelijk zijn elektrische auto wil opladen. Een smart grid zal die schommelingen in vraag en aanbod moeten opvangen.

Het platform wil in dit opzicht niet alleen een instrument te zijn ten behoeve van de eigen leden. De Vlaamse Confederatie Bouw plant in een volgende fase ook nog een publiek toegankelijke website rond de thematiek.


(Saskia Van Hoyweghen)