• 31/01/2014

Sulzer verkoopt coatingdivisie Metco aan Oerlikon

Door combinatie van coatingactiviteiten ziet wereldspeler in oppervlaktebehandeling levenslicht, met wereldwijd 130 vestigingen, waaronder 110 coatingcentra.

Trefwoorden: #balzers, #coating, #economie, #metco, #oerlikon, #oppervlakte, #pvd, #sulzer

Lees verder

nieuws

( Foto: Sulzer )

ENGINEERINGNET – Het Zwitserse Sulzer stoot zijn activiteiten in oppervlaktebehandeling af. De overnemer is het eveneens Zwitserse Oerlikon, een groep van zowat 13.000 werknemers en een omzet van 2,9 miljard Zwitserse Frank (2,37 miljard euro).

De divisie Oerlikon Balzers - specialist in PVD, Physical Vapor Deposition - was al in het bezit van 93 coatingcentra verspreid over heel Europa, maar verwerft er via de acquisitie van sectorgenoot Metco nog eens 17 extra, verspreid over de hele wereld, samen met zowat 2.400 werknemers en een zakencijfer van omgerekend 572 miljoen euro.

Sulzer CEO Klaus Stahlmann : “Wij willen ons in te toekomst toespitsen op drie kernactiviteiten: olie en gas, energie en water." Het overnamebedrag van omgerekend 695 miljoen euro (na belastingen) wil het bedrijf naar verluidt zelf ook investeren in overnames in deze sectoren, en om verder organisch te groeien.

De verwachting is dat de transactie nog in het eerste kwartaal van 2014 zal afgerond zijn.(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Sulzer is in de Benelux bekend als leverancier van pompen en heeft in Nederland ook verschillende servicecentra voor rotating equipment in Maastricht, Moerdijk, Venol, Rotterdam en Groningen.

In België is er een vestiging in Sint-Stevens-Woluwe, Sulzer Pumps Wastewater Belgium. Nog in België nam het bedrijf in 2008 de DLC-technologie (diamond-like carbon) van Bekaert over.