• 04/02/2014

SCK en von Karman Instituut willen Democritos-project voorzetten

Studiecentrum voor Kernenergie en von Karman huldigen twee nieuwe installaties in, voor nabootsen seismische activiteit en schaalmodel van toekomstige MYRRHA-onderzoeksreactor.

Trefwoorden: #courart, #deeltjesversneller, #democritos, #mol, #myrrha, #myrrhabelle, #nucleair, #onderzoek, #research, #sck, #shakespearre, #vki, #von karmann

Lees verder

research

( Foto: SCK )

ENGINEERINGNET.BE – SCK en het VKI (von Karman Instituut) tekenden als in 2011 een samenwerkingsakkoord dat de naam Democritos kreeg, wat staat voor 'Demonstration of Myrrha Operation and CRITical Objects for Safety'.

De samenwerking richt zich op een aantal kritische componenten van de onderzoeksreactor, bouwende op VKI's expertise op het vlak van thermohydraulica, specifieke meettechnieken en het ontwerp van circulatiepompen.

In dat kader werden nu - in aanwezigheid van Staatssecretaris Philippe Courard - officieel twee installaties bij het studiecentrum in Mol ingehuldigd.

SHAKESPEARE is een driedimensionale vibrerende tafel waarmee seismische activiteit wordt gesimuleerd o na te gaan wat het effect is van een aardbeving op een schaalmodel van MYRRHA en de interne koelvloeistof.

Een dergelijke studie is van cruciaal belang om te voorkomen dat de vloeistofbewegingen het reactorvat of de andere onderdelen van de reactor zouden beschadigen.

De tweede installatie, MYRRHABelle, is een model op schaal 1/5 van het reactorgedeelte van MYRRHA met inbegrip van alle essentiële onderdelen zoals de reactorkern, de warmtewisselaar en de circulatiepompen.

In deze installatie wordt water gebruikt om de stromingen van de koelvloeistof te visualiseren en te bestuderen. Een niet-optimale stroming van de koelvloeistof zou de onderdelen van de reactor kunnen beschadigen.

Beide organisaties geven aan hun samenwerking voort te willen zetten en in 2014 van start te gaan met Democritos II. Daarin zou bijvoorbeeld een eerste prototype kunnen gebouwd worden van de op papier uitgewerkte circulatiepomp.


(Bert Belmans)

CITAAT
Philippe Courard, Staatssecretaris bevoegd voor wetenschapsbeleid: "Gedurende drie jaar hebben 12 onderzoekers, doctorandi en post-doc studenten op het VKI aan het Democritos-project gewerkt."

"Dankzij innoverende onderzoeksinfrastructuren, zoals MYRRHA, wordt een nieuwe generatie van wetenschappers opgeleid in België.”

ACHTERGROND
MYRRHA is de toekomstige onderzoeksreactor die de rol van de BR2-reactor van SCK in Mol zal overnemen. Hij wordt aangedreven door een deeltjesversneller en moet ervoor zorgen dat er minder nucleair afval ontstaat.

Een studie van de Strategische Projectenorganisatie Kempen naar de socio-economische impact van het project toont aan dat de realisatie van MYRRHA direct en indirect tot 2.000 banen zal creëren.