• 06/02/2014

RWE Generation mottenbalt STEG-centrale ’Claus C’ in Maasbracht

RWE Generation heeft besloten om nu ook gas- en stoomturbinecentrale 'Claus C' op 1 juli te mottenballen. "Vanaf dan staat installatie niet meer ter beschikking van elektriciteitsmarkt."

Trefwoorden: #centrale, #claus c, #elektriciteit, #energie, #essent, #plant, #rwe, #rwe generation, #steg

Lees verder

Nieuws

( Foto: RWE Generation )

ENGINEERINGNET.NL – "Een beperkt aantal draaiuren, in combinatie met zeer lage groothandelsprijzen, bieden geen mogelijkheden voor een economisch rendabele bedrijfsvoering."

Zo verantwoordt RWE Generation bij monde van Essent zijn beslissing om de centrale 'Claus C' in Maasbracht offline te plaatsen. RWE Generation is het bedrijf waarin de RWE-groep , waartoe ook Essent behoort, al zijn productie bundelt.

Volgens het bedrijf is dat een gevolg van de impact van de Duitse 'Energiewende' op de Nederlandse markt: 'Door een grote toename van hernieuwbare energie uit Duitsland ontstaat overcapaciteit op het Nederlandse elektriciteitsnet. Mottenballen wil zeggen dat de centrale Claus C voorlopig wordt stilgezet.

RWE stelt op betere tijden te wachten, 'totdat productie economisch opnieuw rendabel is binnen het politieke en economische kader'.

En ook: 'Uit de gunstige ligging dicht bij de Belgische grens zouden nieuwe kansen voor Claus C kunnen voortvloeien'.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De Clauscentrale bestaat uit twee eenheden, Claus A en Claus C, die samen zo’n 2 miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien. In 2012 opende Essent de gemoderniseerde eenheid C, die beschikt over een vermogen van ruim 1.300 Megawatt.

Claus C behoort met een rendement van bijna 60 procent tot de modernste in zijn soort. Daarnaast heeft Claus C flexibele eigenschappen, waardoor het vermogen snel kan worden aangepast aan de Nederlandse energievraag. Eenheid A van de Clauscentrale werd al aan het begin van vorig jaar gemottenbald.