• 07/02/2014

Nieuwe internationale tool om bodemkwaliteit te meten

Alterra en CLM ontwikkelden in opdracht van de RVO de BioESoil-tool, waarmee boeren en adviseurs de gevolgen van bio-energieproductie op de bodemkwaliteit kunnen beoordelen.

Trefwoorden: #Alterra, #BioESoil, #bodemkwaliteit, #bodemvruchtbaarheid, #CLM, #RVO

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - De vraag naar biomassa stijgt wereldwijd. De wens om bio-energie op een duurzame wijze te produceren stijgt ook.

Maar hoe weet je dat een bepaalde biomassateelt de bodemkwaliteit niet aantast? De tool BioESoil stelt boeren, adviseurs, certificeerders en non-gouvernementele organisaties (ngo’s) in staat om de gevolgen van de productie van biomassa op de bodem te beoordelen.

BioESoil berekent de impact van diverse vormen van biomassateelt op de bodemvruchtbaarheid en bodemkwaliteit.

Zo geeft BioESoil inzicht in verliezen van voedingsstoffen tijdens de productie van bio-energie, de potentiële terugvoer van voedingsstoffen via residuen en het effect op de bodemorganische stof. BioESoil is wereldwijd toepasbaar en geschikt voor grootschalige en kleinschalige bio-energieproducenten en gebruikers.

Bodemkwaliteit speelt een belangrijke rol in de productie van energie uit biomassa. Voldoende voedingsstoffen in de bodem zijn nodig om op langere termijn op dezelfde locatie te kunnen blijven produceren.

BioESoil is een tool voor bio-energieproducenten, adviseurs en certificerende organisaties. Zij kunnen de tool onder meer gebruiken bij het certificeren van bio-energie. Ook ondersteunt het instrument ngo’s bij het stimuleren van bewustwording over effecten van bio-energie op de bodem.

De nieuwe gebruiksvriendelijke tool is gratis te downloaden.


(Guy Leysen) (bron: RVO, foto Wikipedia)