• 07/02/2014

Arla Foods investeert 9,7 miljoen euro in Nijkerkse melkfabriek

Het gaat om uitbreiding van de opslagcapaciteit, productontwikkeling, energiebesparende techniek en het vervangen van de twee oude besturingssystemen.

Trefwoorden: #Arla Foods, #cottage cheese, #Farmel, #lactosefabriek, #melkerijfabriek, #zuivelproducten

Lees verder

Nieuws

( Foto: Arla Foods )

ENGINEERINGNET.NL - De Zweeds-Deense zuivelcoöperatie Arla Foods produceert in Nijkerk dagverse zuivel.

Deze producten zijn voornamelijk bestemd voor Nederland. Een klein deel gaat sinds korte tijd ook naar het Ruhrgebied in Duitsland.

FrieslandCampina levert de komende jaren nog de melk voor deze fabriek. Ook wordt er melk aangekocht van Farmel in Emmeloord, om pieken in de vraag op te vangen.

Arla Foods heeft tot doel in alle Noordwest-Europese landen de grootste of de nummer twee te worden. Ook wil het bedrijf de export naar groeimarkten buiten Europa in 2017 verdubbelen. Om deze ambities te realiseren investeert het zuivelconcern dit jaar bijna 300 miljoen euro in tien fabrieken buiten en binnen Europa, waaronder dus die in Nijkerk.

De verkopen in opkomende markten nemen snel toe, waardoor het nodig is om Arla Foods daarop voor te bereiden. Het bedrijf kiest bewust voor duurzame groei. Zo investeert Arla Foods 16,8 miljoen euro in het klimaatvriendelijker maken van de productieketen. Om de CO2-uitstoot te verminderen steekt de zuivelproducent geld in innovatieve warmtepompen en waterbesparingsapparatuur.

Arla Foods gaat verder een lactosefabriek in Denemarken bouwen, waar een prijskaartje van 71 miljoen euro aan hangt. Grondstof hiervoor is wei van hun nabijgelegen kaasfabriek. De lactose wordt verwerkt tot kindervoeding. Dit is het meest winstgevende onderdeel van het concern, omdat vooral in Azië de vraag hiernaar sterkt groeit.

Verder investeert het bedrijf ruim 23 miljoen euro in Duitsland om de productie van kwark en melkpoeder te verhogen. In het Verenigd Koninkrijk bouwt Arla Foods een nieuwe fabriek voor het verpakken van kaas, à raison circa 11 miljoen euro.

Ook steekt het bedrijf bijna 20 miljoen euro in het ombouwen van een Zweedse productielocatie om daar cottage cheese te kunnen maken.


(Lydia Heida)