• 11/02/2014

Nieuwe kennisinstituut ontvangt 80 miljoen euro

DSM zet samen met andere partijen, zoals de TU eindhoven en de Universiteit Maastricht, een nieuw instituut op dat zich richt op biobased en biomedische materialen.

Lees verder

Nieuws

( Foto: Koninklijke DSM N.V. )

ENGINEERINGNET.NL - Het onderzoeks- en kennis instituut krijgt als doel het maken van chemische bouwstenen van biomassa en het ontwikkelen van biomedische materialen.

Naast ontwikkeling van deze nieuwe materialen gaat het ook om het testen ervan en het klaarmaken voor marktintroductie.

Dit soort bio chemische bouwstenen zijn bijvoorbeeld te gebruiken in harsen voor auto’s, op zonnecellen, in gebouwen en elektronische apparatuur.

Voor biomedische toepassingen gaat het instituut onder andere werken aan materialen voor nieuwe bloedvaten, materialen waarmee kraakbeen zichzelf herstelt en aangroeit in het lichaam en slimme medicijncontainertjes voor in het oog om ooginfecties te voorkomen en te behandelen.

DSM steekt 10 miljoen euro in dit project, net als de TU Eindhoven. De Universiteit Maastricht investeert samen met het Maastricht UMC+ 10 miljoen euro. De Provincie Limburg doneert via Chemelot Campus 30 miljoen euro voor R&D-activiteiten en 20 miljoen euro voor infrastructuur voor onderzoek en faciliteiten voor opschaling van productie.

Het nieuwe instituut krijgt de naam Chemelot InSciTe, waarbij de laatste letters staan voor Institute for Science and Technology. Topwetenschappers van de Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+, Technische Universiteit Eindhoven en experts van DSM en de Chemelot Campus bundelen hun kracht, kennis en expertise en dragen zo bij aan het verantwoord gebruik van duurzame grondstoffen en het betaalbaar vitaal ouder worden.


(Lydia Heida)