• 11/02/2014

Minister Geens wil startende ondernemers financieren via crowdfunding

In sommige van onze buurlanden is crowdfunding meer ingeburgd. Minister van Financiën Koen Geens lanceert vandaag in Metro het plan om ook in België een wettelijk kader te creëeren.

Trefwoorden: #crowdfunding, #financiering starter, #Geens

Lees verder

Nieuws

( Foto: Koen Geens )

ENGINEERINGNET.BE – Enerzijds wil Geens het geld op de spaarboekjes activeren, anderzijds startende bedrijven helpen.

Maar ook het feit dat mensen nauwer betrokken worden bij wat ondernemen inhoudt, is volgens Geens een plus. Het kan indirect ondernemerschap stimuleren bij jongeren bijvoorbeeld.

Crowdfunding is een alternatieve vorm van projectfinanciering waarbij investeerder en ondernemer rechtstreeks met elkaar in contact staan. Een ondernemer die over onvoldoende startkapitaal beschikt creëert een internetplatform om zijn project te voor te stellen en vraagt van vele particuliere financierders een kleine investering.

We berichtten vorig jaar bijvoorbeeld al over de Fairphone, een duurzame en 'eerlijke' smartphone die door een Nederlands bedrijf wordt gefinancieerd via crowdfunding. De particuliere koper betaalde vooraf voor zijn smartphone en toen er genoeg deelnemers waren ging hij in productie.

Crowdfunding is op zich een risicovolle vorm van investering en een wettelijk kader kon dan ook niet uitblijven. Geens mikt op de kleine spaarder met een maximum investeringsbedrag van €300 en het maximum project bedrag mag de €300.000 niet overschrijden.

Unizo drong er al langer op aan om een wettelijke kader te creëeren. Volgens een onderzoek in november vorig jaar kent 1 op de 5 ondernemers crowdfunding en is er vanuit groei-KMO’s veel interesse. Unizo ziet crowdfunding dan ook in eerste instantie als een bijkomende of complementaire vorm van financiering.


(Saskia Van Hoyweghen)