• 14/02/2014

Belgische bedrijven betalen hun facturen opnieuw sneller

Betaalbedrag tussen bedrijven onderling is afgelopen halfjaar verbeterd. Dat meldt Graydon. "We moeten al naar begin 2010 terug om een betere score terug te vinden, het vertrouwen herstelt".

Trefwoorden: #b2b, #betaalgedrag, #economie, #facturen, #factuur, #grayson

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE - "We mogen stilaan van een gestage verbetering van de betaalmoraliteit spreken", stelt Graydon op basis van een studie naar het betaalgedrag tussen bedrijven onderling.

"Nu worden 65,75% van de B2B facturen voor afgesproken vervaldatum betaald: we moeten al naar einde 2009 terug om beter te zien."

Even positief is de vaststelling dat het volume aan wanbetaalde facturen is afgenomen tot 9,87% van het facturenvolume, Voor het eerst sedert midden 2010 verkeren nu minder dan 1 op de 10 b2b-facturen in staat van wanbetaling (meer dan 90 dagen na vervaldatum of niet meer betaald). In een recent verleden was nog sprake van 1 factuur op acht.

"Na een dieptepunt in het voorjaar 2013 wijst dit op een geleidelijk herstellend vertrouwen van de ondernemer die bereid is de beschikbare liquiditeiten te laten rollen. Sterke signalen dus die aanduiden dat het, zij het voorzichtig, aansterken van de conjunctuur ook positief doorsijpelt naar het Belgische (KMO-) bedrijvenlandschap.

Opmerkelijk
De federale overheid profileert zich steeds meer als een instantie die haar betaalafspraken nakomt. Gedurende het tweede, derde en vierde kwartaal van 2013 bereikte de federale overheid zelfs de beste betaalkwaliteit ooit.

Maar liefst 85% van de aan de federale overheid gerichte factuurvolumes worden nu binnen de afgesproken termijnen betaald, slechts één procent wordt meer dan 90 dagen na afgesproken vervaldatum betaald.

Graydon: "Toch noteren we de afgelopen drie kwartalen scherpe dalingen van de betalingskwaliteit vanuit de FOD’s Buitenlandse Zaken en Justitie."


(Bert Belmans)