• 19/02/2014

Zesmaal meer energie out dan in op grootste bio-energieplantage van Benelux

Deze week wordt er geoogst op grootste bio-energieplantage van Benelux. Onderzoekers van Universiteit Antwerpen maken meteen round-up van plantage tussen 2010 en vandaag.

Trefwoorden: #co2, #energie, #koh, #Lochristi, #onderzoek, #plantage, #populier, #uantwerpen, #wetenschap, #wilgen

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET - Sinds april 2010 groeit in het Vlaamse Lochristi de grootste bio-energieplantage van de Benelux. Deze plantage van 120.000 snelgroeiende populieren en wilgen produceert (na oogst) houtsnippers die in kleinschalige verbrandingsovens worden omgezet tot warmte, of via vergassing of verbranding groene stroom produceren.

De Onderzoeksgroep Planten- en Vegetatie-ecologie van de Universiteit Antwerpen meldt nu – als eerste ter wereld – de volledige balansen te hebben gemaakt van energie- en de broeikasgaseffenten, naast een volledige levenscyclusanalyse (van de aanplant in 2010 tot de productie van de energie) van de bio-energieketen.

Onderzoeksleider prof. Reinhart Ceulemans: "De resultaten bevestigen dat populier en wilg (korteomloophout of KOH, redactie) uitermate geschikt zijn voor biomassaplantages in onze gematigde streken. We becijferden dat deze bioenergie-plantage energetisch zeer rendabel is, met zesmaal meer energie-output dan -input."

Op het voormalige landbouwterrein van de plantage in Lochristi werden tussen 2010 en 2013 wel een aantal periodes van aanzienlijke uitstoot van stikstofoxide (lachgas) en methaan – twee zeer sterke broeikasgassen – vastgesteld.

Deze maken dat de broeikasgasbalans sterk afhankelijk is van de bodemgesteldheid en de voormalige bemesting van de bodem.

Ceulemans: “De eerste oogst vond plaats op 2 en 3 februari 2012 in aanwezigheid van prins Filip. Ondertussen zijn de bomen opnieuw twee jaar oud en klaar om een tweede keer geoogst te worden. De bomen bereiken nu een gemiddelde diameter van ongeveer 4 cm (max. 7 cm, redactie) en een gemiddelde hoogte van bijna 6 meter.”

Geoogst wordt er momenteel met een indrukwekkende Stemster van de firma Nordic Biomass, die uit Denemarken komt.

De geoogste bomen worden daarna op de kopakkers gestockeerd tot in het voorjaar, wanneer de bodem wel voldoende draagkracht heeft om er verhakselmachines over te laten rijden, wat nu door de extreem natte en warme weersomstandigheden niet het geval is.

Daarna worden de houtchips door de firma Mouton afgevoerd om na droging te worden verbrand in een biomassa-installatie voor de verwarming van tuinbouwserres, stallen en/of biggenbatterijen.


(Bert Belmans)

FOTO
Deense Stemster-machine vanmorgen aan het werk op plantage in Lochristi.