• 21/02/2014

Laatste waarschuwing van Europa voor falend fijn stof beleid in België

Europese Commissie is van oordeel dat België te weinig inspanningen levert om uitstoot van fijn stof in te dijken. Als er niets verandert, stapt ze naar het Europees Hof.

Trefwoorden: #commissie, #ecologie, #europa, #europese commissie, #fijn stof, #milieu

Lees verder

Nieuws

( Foto: IBM )

ENGINEERINGNET.BE – Gisteren zette de Europese Commissie een nieuwe stap tegen België omdat ons land te weinig inspanningen levert om de uitstoot van fijn stof te beperken. Dat is de laatste fase vooraleer ze naar het Europees Hof stapt.

Als dat gebeurt, riskeert België opnieuw hoge boetes, zoals dat recent ook met de waterzuivering gebeurde. Europa zendt hiermee duidelijk een rood knipperlicht aan het adres van België.

Ze is van oordeel dat België de sinds 2005 vereiste maatregelen om de volksgezondheid te beschermen niet heeft genomen. De maatregelen uit de huidige actieplannen voldoen volgens de Commissie niet om de Europese normen in de toekomst te halen.

Inwoners van Brussel, Vlaanderen - en dan vooral van Antwerpen en het Gentse havengebied - en Luik, zijn volgens de Commissie sinds 2005 blootgesteld aan ongezonde fijn stof-waarden.

Zoals bekend veroorzaakt fijn stof astma, cardiovasculaire problemen, longkanker en vroegtijdige sterfte. De voornaamste bron van ultra fijn stof is nog altijd het autoverkeer.

Europa verzoekt België daarom 'vooruitziend, snel en doeltreffend te handelen om de periode van niet-naleving zo kort mogelijk te houden'.

In een reactie vraagt Bond Beter Leefmilieu zowel de de Vlaamse, Waalse, Brusselse als de federale regering 'de waarschuwing ernstig te nemen en gezamenlijk actieplan voor fijn stof op te stellen'.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
België werd al in 2011 doorverwezen naar het Europees Hof wegens het niet naleven van de fijn stof normen. Die zaak liep uit op een sisser omdat volgens het Hof niet was aangetoond dat ook in de toekomst de normen overschreden zouden worden.