• 24/02/2014

Global Forest Watch geeft real-time info over ontbossing (+video)

Global Forest Watch (GFW) ging vorige week live. De website gebruikt satellietbeelden om, in quasi real-time, publiek toegankelijke informatie te geven over ontbossing wereldwijd.

Trefwoorden: #GFW, #Global Forest Watch, #google earth, #ontbossing

Lees verder

Nieuws

( Foto: NASA Goddard, based on data from Hansen et al., 2013. )

ENGINEERINGNET – Bezorgdheid over ontbossing en de gevolgen voor het klimaat is er al heel lang. Maar er ontbrak een publiek platform waar belanghebbenden aan betrouwbare en up-to-date informatie konden komen om beleid en acties op te baseren.

Het project wordt gedragen door het World Ressources Institute (WRI) en Google en meer dan 40 partners. De site gebruikt de cloud computing technologie achter Google Earth en Google Maps in combinatie met software ontwikkeld door de Amerikaanse Universiteit van Maryland.

De website geeft hoge resolutie beelden (je kan inzomen tot 30 meter) over zowel ontbossing als heraanplanting van bossen. Deze beelden zijn gebruiksvrij voor analyse en download. Maandelijks wordt de site up-to-date gehouden.

Voor tropische bossen tot op een resolutie van 500m. Doordat het platform op google cloud computing technologie draait is het ook een zeer krachtig en snel platform. GFW gebruikt beelden van satellieten die gefinancierd worden door openbare instellingen om de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de gegevens te kunnen waarborgen.

De website is tenslotte erg gebruiksvriendelijk en is gelaagd opgebouwd zodat je data kan vinden over zeer verschillende aspecten gerelateerd aan de problematiek.

Voor heel wat doelgroepen was deze informatie tot voor kort onbereikbaar. Denken we maar aan ontwikkelingslanden waar buitenlandse ondernemingen beter geïnformeerd zijn over de natuurlijke rijkdommen dan de beleidsmakers, laat staan de bevolking.

Maar ook bijvoorbeeld inkopers van hout kunnen beter inschatten of ze voldoen aan allerlei duurzaamheidscriteria door informatie over waar het hout vandaan komt en in welke precieze contexthet gekapt werd.


(Saskia Van Hoyweghen)