• 27/02/2014

Picanol kende recordjaar in 2013 maar verwacht moeilijker 2014

Gisteren maakte de Picanol Group haar jaarresultaten bekend. 2013 was een record jaar met een stijging van de omzet van 21% in vergelijking met 2012.

Trefwoorden: #Picanol, #Picanol Group, #Weaving Machines, #weefmachine

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE – Dankzij een uitzonderlijke eerste jaarhelft in 2013 realiseerde de Picanol Group in 2013 een recordjaar met een geconsolideerde omzet van 559,98 miljoen euro, een stijging van 21% in vergelijking met de omzet van 2012.

De divisie Weaving Machines kende in 2013 een absoluut recordjaar. De hoge vraag naar Picanol weefmachines wereldwijd in de eerste jaarhelft zorgde voor een recordaantal geproduceerde weefmachines, waarbij verhoogde aandacht ging naar het opvangen van de verschillende productiepieken.

De tweede jaarhelft werd gekenmerkt door een toenemende druk op volumes en marges, onder meer als gevolg van de sterke euro en de groeivertraging in belangrijke textielmarkten.

Industries kon de positieve trend van de voorbije jaren ook in de tweede jaarhelft doortrekken, door met succes in te zetten op zijn engineered casting solutions (Proferro) en zijn controller competenties (PsiControl).

De Picanol Group sluit het jaar 2013 af met een nettowinst van 73,17 miljoen euro, in vergelijking met 55,30 miljoen euro in 2012.

De bouw van een nieuwe proefdraaizone en een nieuw trainingscentrum voor weefmachines in Ieper ligt op schema. Volgens planning zouden de bouwwerkzaamheden in Ieper tegen de zomer van 2014 afgerond worden.

De groep houdt voor 2014 rekening met een sterke afkoeling van de wereldwijde weefmachinemarkt. Voor de eerste jaarhelft 2014 verwacht men een omzet te realiseren lager dan 2013, meer in lijn met de eerste jaarhelft van 2012.


(Saskia Van Hoyweghen)

ACTERGROND
De Picanol Group is een internationale groep die gespecialiseerd is in de ontwikkeling, productie en verkoop van weefmachines.

Zo ontwikkelt, produceert en verkoopt de divisie Weaving Machines (Picanol) hoogtechnologische weefmachines waarbij de inslag gebeurt op basis van lucht- (airjet) of grijpertechnologie (rapier).

De divisie Industries bundelt daarnaast alle niet-weefmachinegebonden activiteiten: Proferro omvat de gieterijactiviteiten en de mechanische afwerkingsactiviteiten van de groep. Via PsiControl legt de groep zich toe op het ontwerp, ontwikkeling, productie en ondersteuning van technologische componenten, diensten en mechatronische systeem-oplossingen voor original equipment manufacturers in diverse sectoren.

Naast de hoofdzetel in Ieper beschikt de Picanol Group over productiefaciliteiten in Azië en Europa, gekoppeld aan een eigen wereldwijd diensten- en verkoopnetwerk. De groep telt wereldwijd ruim 2.000 medewerkers en is sinds 1966 genoteerd op Euronext Brussel (PIC).