• 04/03/2014

Tuberculose sneller vaststellen met atmosferische plasmatechnologie

Een consortium van 9 Europese bedrijven en onderzoekorganisaties wil, via het door de EU gesubsidieerde onderzoeks- en innovatie project “IP4Plasma”, tuberculose proberen uit te roeien.

Trefwoorden: #atmosferische plasmatechnologie, #Europese onderzoeksgroep, #IP4Plasma, #medisch onderzoek, #tuberculose, #VITO

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Tuberculose blijft nog steeds de tweede grootste doder onder de infectieziektes. Het doel van dit project is om een zeer gevoelige tuberculosetest te ontwikkelen die binnen enkele minuten een diagnose kan geven aan ca. 1€ per test.

De strategie om de verspreiding van deze infectieziekte tegen te gaan, is om mensen die besmet zijn, snel te kunnen identificeren. De tot nu toe gebruikte diagnosemethodes zijn traag, duur en onbetrouwbaar.

In het IP4Plasma-project zal door toonaangevende Europese onderzoeksorgansaties en machinebouwers ontwikkelde atmosferische plasmatechnologie gebruikt worden om snellere en goedkopere tuberculosetests te produceren die tevens een hogere gevoeligheid en specificiteit hebben.

Voor dit doel zal een aangepast atmosferisch plasma productieapparaat ontworpen en gebouwd worden, gebaseerd op bestaande knowhow en octrooien. De nieuwe productieprocessen voor deze tuberculosetests zullen ontwikkeld en gevalideerd worden in de productiefaciliteiten van de producenten.

Naast de tuberculosetests, zal het project de veelzijdigheid van atmosferisch plasma technologie voor de fabricage van andere medische toepassingen aantonen. Andere ontwikkelingen die in het IP4Plasma- project zullen gedaan worden, zijn een goedkoper en meer gevoelige test voor HIV en multifunctionele medisch verbanden.

Zo is het de bedoeling om ontstekingsremmende stoffen toe te voegen aan het oppervlak van de verbandmaterialen en om de productiekost te verminderen met 20 % door goedkopere basisgrondstoffen te gebruiken en minder chemische behandelingen.

Atmosferische plasmatechnologie heeft immers enorme mogelijkheden om oppervlakken van verschillende types van materialen te behandelen. Het is een milieuvriendelijke, oplosmiddelvrije technologie die gebruik maakt van speciale chemische en fysische eigenschappen van de reactieve deeltjes die in de elektrisch plasma ontlading opgewekt worden.

Het IP4Plasma-project werd begin dit jaar opgestart en zal lopen tot einde 2016. Het project heeft een totaal budget van 4,8 miljoen euro, waarvan 3,5 miljoen euro gesubsidieerd wordt door de Europese Unie onder het 7de Kaderprogramma voor Onderzoek en Innovatie.

Het Plasmateam van VITO zal in het project een leidende rol opnemen op vlak van het industrialiseren van de atmosferische druk plasma-apparatuur. Het zal ook de valorisatiestrategie mee uitwerken en bijdragen tot het beschermen van de nieuw opgebouwde kennis aan de hand van octrooien.


(Guy Leysen) (bron: VITO, foto: wikipedia - CDC/Dr. George Kubica, de tuberculose bacterie in een ouderwetse kweekschaal)