• 04/03/2014

Stedin moet komende tien jaar 15% van zijn gasnetwerk vervangen

Binnen nu en 10 jaar bereikt 15% van Nederlands gasnetwerk einde van zijn technische levensduur. Daarom werken Grontmij, TU Delft en Stedin nu aan een 'alternatief' plan voor de Randstad.

Trefwoorden: #economie, #gas, #gasnetwerk, #grontmijn tudelft, #investering, #randstad, #stedin

Lees verder

Nieuws

( Foto: Grontmij, Gasunie project )

ENGINEERINGNET.NL - Een consortium van advies- en ingenieursbureau Grontmij, TU Delft en Stedin werkt aan een nieuw gasnetwerk binnen de Randstad.

Dat is niet zonder reden: netbeheerder Stedin moet de komende tien jaar 15% van zijn gasnetwerk vervangen, want aan het einde van zijn technische levensduur. Dat is circa 2.500 kilometer aan leidingen.

De vraag is wanneer en hoe ze dit het beste kunnen doen. De leidingen hebben een gemiddelde levensduur van 60 jaar, de aanlegkosten zijn hoog en dat terwijl de energiesector in een razend tempo verandert.

De strategie voor het vervangen van gasinfrastructuur moet daarom flexibel zijn, stellen de drie. Stedin wil zijn netwerk gaandeweg vervangen, en tegelijk moet het 'toekomstgericht' zijn zodat mogelijk hoge kosten van netaanpassingen in de toekomst vermeden worden.

Het consortium zal daarom een mogelijk alternatieve strategie ontwikkelen voor de vervanging van de huidige gasleidingen.


(Bert Belmans)

CITATEN 
Ton Wurth, hoofd Asset Management Gas bij Stedin: “De mogelijkheid om op een flexibele manier toekomstbestendig te kunnen investeren, is belangrijk voor Stedin. Stedin stelt binnen dit consortium daarom haar gegevens over delen van het gasnet en het vervangingsbeleid ter beschikking.”

Cederik Engel, business developer Energie bij Grontmij: “Wij kunnen aangeven hoe, waar en waarin te investeren. Grontmij heeft een methode ontwikkeld voor het technisch ontwerpen en het financieel waarderen van flexibiliteit in complexe projecten."

Telli van der Lei, universitair docent Asset Management bij TU Delft: “In dit bijzondere project waarin Stedin, Grontmij en de TU Delft hun expertises bijeenbrengen, heeft afstudeerster Lisanne Geerlings een vernieuwende combinatie gemaakt van een model van de fysieke infrastructuur en een waarderingsmodel. Dit is nieuw in het onderzoeksveld van asset management.”