• 07/03/2014

Barometer technologische industrie in België blijft stagneren

Barometer van de technologische industrie is in februari niet verder gedaald. Maar techbedrijven aarzelen nog steeds wegens economische onzekerheid over de komende maanden.

Trefwoorden: #agoria, #conjunctuur, #economie, #techniek, #technologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE – Volgens techfederatie Agoria zitten de Belgische ondernemingen thans in een fase te waarin ze aarzelen omdat ze twijfels hebben over de conjunctuur in de komende maanden. "Dat zal eerder - op een redelijk niveau - tot stagnatie dan tot een terugval leiden."

Het goede nieuws is dat de technologische barometer in februari met één procespuntje gestegen is, tot op het niveau van december 2013. De indicator volgt daarmee de algemene tendens in de industrie, die ook sinds enkele maanden stagneert.

De individuele indicatoren vertoonden in februari opnieuw uiteenlopende oriëntaties.

De werkgelegenheidsvooruitzichten verslechterden, zij het in mindere mate dan in januari. Deze indicator is echter sinds oktober duidelijk neerwaarts georiënteerd met een verlies van 7,8 punten.

De vraagvooruitzichten zijn er in februari ook op achteruit gegaan. De terugval is net zoals in januari al bij al beperkt en de indicator staat nog op een vrij hoog niveau.

De voorraden werden in februari gunstiger beoordeeld en deze indicator compenseert ruimschoots de verslechtering van de andere indicatoren. Agoria: "Maar op lange termijn blijft de curve zeer onregelmatig zodat moeilijk kan worden beweerd dat de stijging in februari het begin is van een stijgende trend."

De beoordeling van het orderboek is onveranderd gebleven in vergelijking met januari. Februari is de vierde maand op rij waarin deze indicator vrijwel stagneert, na een stijging van 30 punten tussen oktober 2012 en november 2013. Hierbij moet wel worden vermeld dat de beoordeling van het buitenlandse orderboek is verslechterd.

In de deeltakken waren er in februari forse stijgingen voor metalen & materialen, kunststoffen & rubber, elektro en de drie segmenten van ICT.

In metalen & materialen, elektro en ICT-producten en -diensten bereikt de barometer daardoor opnieuw een piek.

Voor metaalproducten en machinebouw is hij daarentegen lichtjes gezakt. In de deeltak 'metaalproducten' is het de derde maandelijkse daling op rij, al blijft de barometer nog op een hoog peil in vergelijking met de twee laatste jaren.

De barometer van de machinebouw vertoont nog altijd een onregelmatig verloop en slaagt er niet in beduidend boven zijn gemiddelde niveau van 2013 uit te komen.

De barometer van de automobiel ten slotte moest in februari meer dan 10 punten prijsgeven. Na verschillende maanden op een hoog niveau te hebben gestaan, is hij daardoor op het peil van medio 2013 teruggevallen.


(bron: Agoria)