• 10/03/2014

LED’s en thermische camera’s tegen zelfdoding op het spoor

Infrabel start dit jaar twee proefprojecten om wanhoopsdaden op het spoor tegen te gaan. Hierbij wordt blauw LED licht gebruikt en thermische camera's.

Trefwoorden: #infrabel, #wanhoopsdaad trein, #zelfdoding trein

Lees verder

Nieuws

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE – Gemiddeld worden de Belgische spoorwegen geconfronteerd met 3 pogingen tot zelfdoding per week.

Om het tij te keren, lanceert Infrabel twee nieuwe proefprojecten: blauwe LED-verlichting en de installatie van thermische camera’s.

Zo worden in bepaalde stations op het uiteinde van de perrons blauwe LED-lampen geïnstalleerd. De blauwe verlichting zou een kalmerende werking hebben op onrustige mensen waardoor ze minder snel overgaan tot een wanhoopsdaad. In Japan hebben de LED-lampen reeds hun effect bewezen.

Een tweede project maakt gebruik van een gewone en een thermische camera die warmte en beweging detecteren. Als iemand een bepaald aantal seconden stilstaat op het spoor, wordt er alarm geslagen bij het Security Operations Center (SOC) en indien nodig wordt er ingegrepen.

Naar aanleiding van de wanhoopsdaden heeft Infrabel 24 hotspots vastgelegd van het Belgische spoorwegnetwerk. Hotspots zijn plaatsen waar geregeld pogingen tot zelfdoding ondernomen worden. Het is vooral in de buurt van deze plaatsen dat de proefprojecten worden opgezet.

Naast deze proefprojecten werkt Infrabel allerlei ‘harde’ en ‘zachte’ maatregelen uit. Een voorbeeld van een ‘harde’ maatregel is het plaatsen van hekken zodat het spoor onbereikbaar wordt. Sinds 2010 heeft Infrabel veertien kilometer aan omheining geplaatst in de buurt van hotspots. Dit jaar komt daar nog eens zoveel bij.

Een voorbeeld van een ‘zachte’ maatregel is het ondersteunen van bepaalde organisaties die werken rond zelfdoding en wetenschappers die onderzoek voeren naar preventie van zelfdoding.


(Saskia Van Hoyweghen)