• 13/03/2014

Aantal Belgische PEFC gecertificeerde bedrijven blijft stijgen

PEFC Belgium bracht recent 2 werkinstrumenten uit om bedrijven en overheden te begeleiden bij de aankoop van duurzaam hout en papier.

Trefwoorden: #duurzaam hout, #ecologisch hout, #ecologisch papier, #PEFC

Lees verder

Nieuws

( Foto: PEFC Belgium )

ENGINEERINGNET.BE – PEFC Belgium, de vzw die instaat voor de promotie van het PEFC label in België, bracht recent de nieuwe gids van PEFC gecertificeerde bedrijven uit.

In deze nieuwe gids worden alle gegevens opgenomen van Belgische bedrijven die over een PEFC-Chain of Custody certificaat beschikken en dus ook door onafhankelijke instellingen worden gecontroleerd.

In de gids vindt je de gegevens van 427 Belgische PEFC-gecertificeerde bedrijven terug. Opvallend is de voortdurende stijging van PEFC gecertificeerde bedrijven. Zelfs in een economisch moeilijk jaar als 2013 zagen we nog een stijging met 10%. Een update vindt je steeds terug op de website van PEFC Belgium.

We vinden heel diverse bedrijven terug in de lijst, van verdelers van tuinmeubelen tot drukkerijen tot houtzagerijen.

PEFC Belgium bracht deze week nog een ander werkinstrument uit, getiteld ‘Praktische gids voor de aankoop van duurzaam hout en papier'. De 24 bladzijden tellende gids is in eerste instantie bedoeld als een werkinstrument voor lokale overheden die gelabeld hout of papier wensen te integreren in overheidsopdrachten.

De gids bevat - naast achtergrondinformatie over duurzaam bosbeheer - vooral praktische tips om zelf aan de slag te gaan en de verschillende stappen om te komen tot een duurzame aanbesteding. Vragen als ‘Hoe kan ik PEFC opnemen in bestekken en prijsaanvragen? Hoe kan ik nagaan of producten PEFC-gecertificeerd zijn? Welke gelabelde producten zijn er beschikbaar op de markt?" komen er aan bod.

Je kan de gidsen hier downloaden.


(Saskia Van Hoyweghen)

ACHTERGROND
PEFC is een label dat de consument garandeert dat het hout of het papier zijn herkomst heeft in duurzaam beheerde bossen. PEFC, een niet-gouvernementele milieuorganisatie, is het letterwoord voor 'Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes'.
Het PEFC-systeem dat wereldwijd vertegenwoordigd is, is actief in certificatie van duurzaam bosbeheer. Concreet promoot PEFC een bosbeheer dat tegelijkertijd milieuvriendelijk, sociaal gunstig en economisch leefbaar is.

Momenteel zijn in België ruim 289.000 hectare bossen PEFC-gecertificeerd. Dit getal komt overeen met 40% van de Belgische bosoppervlakte en 50% van de Waalse bosoppervlakte.