• 17/03/2014

Chemiebedrijf Rütgers in Zelzate breidt productie ftaalzuuranhydride uit

Teerverwerker gaat jaarproductie in 2014 opdrijven met 14.000 ton extra. Induss mag bestaande demiwater-installatie upgraden via DBFO-project.

Trefwoorden: #anhydride, #dbfo, #demiwater, #ftaalzuur, #induss, #koolteer, #rutgers, #techniek

Lees verder

Techniek

( Foto: Induss, mobiele demiwater unit )

ENGINEERINGNET.BE – Het teerverwerkende bedrijf Rütgers in Zelzate gaat de output van zijn plant met de helft verhogen in 2014. In de installaties wordt ftaalzuuranhydride gemaakt, een organische verbinding.

Dit komt neer op 14.000 ton extra per jaar. Ftaalzuuranhydride wordt gebruikt in kunststoffen, glasvezels en autolakken. Het wordt geëxtraheerd uit naftaleen, dat op zijn beurt afgeleid is van koolteer.

Voor de uitbreiding is ook een upgrade van de bestaande demiwater-installatie nodig. Dat project zal uitgevoerd worden door de leverancier van industriewater Induss, volgens een DBFO-formule (design, build, finance and operate).


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Ftaalzuuranhydride is een organische verbinding met als brutoformule C8H4O3. De stof komt voor als witte, glanzende kristallen met een kenmerkende geur. De aanwezigheid van de benzeenring maakt het een aromatische verbinding (bron: Wikipedia).

Rütgers is een chemische bedrijf met 8 productiesites en ongeveer 1.000 werknemers, waaronder Zelzate in België en Uithoorn in Nederland. Het bedrijf bestaat sinds 1849 en is uitsluitend gespecialiseerd in van(steenkool)teer afgeleide grondstoffen.