• 20/03/2014

Piet D’Haeyer (Pedeo): toeleveranciers moeten technology roadmap ontwikkelen

Hogedrukgieterij Pedeo in Oudenaarde investeert fors in gereedschapsmachines en digitalisatie. "We willen mee zijn met de spits van de ontwikkelingen rond de 'Fabriek van de Toekomst'.

Trefwoorden: #cnc, #d'haeyer, #fabriek van de toekomst, #maakindustrie, #made different, #pedeo, #spuitgiet, #spuitgieten, #techniek

Lees verder

Techniek

( Foto: Pedeo, Piet D'Haeyer )

ENGINEERINGNET.BE – Pedeo profileert zich als een toeleverancier van hogedrukgietproducten in aluminium en zamak. 'En ook meer en meer als een ontwikkelingspartner', stelt CEO Piet D'Haeyer. "Een meerwaarde voor de klanten is de mogelijkheid om echt te participeren in de productontwikkeling."

Toeleveranciers hebben het moeilijk. Ze krijgen af te rekenen met te hoge loonkosten in combinatie met de goedkope concurrentie van de lage loonlanden, terwijl bij ons de gemiddelde klant almaar hogere kwaliteitseisen stelt wanneer hij voor lokale fabricage kiest.

De subcontractors trachten het hoofd op verschillende manieren boven water te houden: (nog) meer automatisering, hun internationale verkoop clusteren met concullega's, nichemarkten aanboren, meer waarde toevoegen aan hun processen, zich nog flexibeler opstellen in hun productieplanning.

LED een sterke groeipool
D'Haese mikt op specialisatie: "Ondernemingen dienen onderscheidende producten en diensten naar de markt te brengen. Het succes waarmee dit gebeurt, hangt in belangrijke mate af van het netwerk van partners waarop kan teruggevallen worden."

Zo vormden de jongste jaren koellichamen voor LED-toepassingen een sterke groeipool. D’Haeyer: “Deze vindt men tegenwoordig overal: van de architecturale verlichting over mediatoepassingen tot signalisatie.”

De hogedrukgiettechnologie biedt volgens hem een grote meerwaarde voor deze toepassing: "Er is een grote vormgevingsvrijheid waarbij koelvinnen, behuizing, design en functionele elementen oals bevestigingspunten kunnen gecombineerd worden. De gebruikte materialen – zink- en aluminiumlegeringen – zijn gunstig omwille van zowel hun elektrische als thermische geleidbaarheid."

Ter ondersteuning van deze strategie investeerde het bedrijf fors en breed. Om welke bedragen het gaat, wordt niet vrijgegeven. Maar de investeringen omvatten onder meer een nieuwe hogedrukgietcel, bijkomende robotbelading bij CNC-bewerkingscentra en een vijfassig bewerkingscentrum.

Parallel wordt er naar verluidt verregaand geïnvesteerd in ICT met een nieuw ERP systeem en een MES (Manufacturing Execution System).

Pleitbezorger van 'Fabriek van de Toekomst'
D’Haeyer neemt actief deel aan het 'Made Different'-progamma van techfederatie Agoria en Sirris. Als lid van de stuurgroep vertaalt hij dat ook binnen zijn eigen onderneming naar actie:“Om een Fabriek van de Toekomst te worden zijn meerdere domeinen van transformatie nodig.”

Er waren al ingrijpende gevolgen voor zijn bedrijf: "In bepaalde domeinen werden de grenzen echt verlegd. De meest fundamentele sprong voorwaarts gebeurde op het gebied van de digitalisatie. Belangrijk hierbij is – ook als KMO – hier rond een visie te ontwikkelen en te vertalen in een ‘technology roadmap", getuigt D’Haeyer.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Het hogedrukgieten van aluminium en zamakonderdelen leent zich vooral tot de produceren van middelgrote en grote series. De techniek laat toe complexe onderdelen te vervaardigen en nabewerkingen sterk te beperken of helemaal te vermijden.