Omzet speciaalchemiegroep Lanxess daalde met 9% in 2013

De resultaten van Lanxess voor 2013 ogen niet fraai: 9% minder omzet en een verlies van 159 miljoen euro. Bovendien: "1ste kwartaal 2014 zal impact van staking in Zwijndrecht ondervinden"

Trefwoorden: #advance, #Duettmann, #economie, #lanxess, #rubber, #staking

Lees verder

Nieuws

( Foto: Lanxess, financieel directeur Bernhard Duettmann )

ENGINEERINGNET.BE – “Wij hebben een moeilijk jaar achter de rug”, wist Bernhard Duettmann, financieel directeur van Lanxess, te melden bij de voorstelling van de resulaten voor 2013. “De volatiele grondstoffenprijzen en de toenemende concurrentie, vooral in de rubberactiviteiten, drukten op het resultaat."

De cijfers ogen inderdaad niet goed. Ten opzichte van vorig jaar daalde de omzet met ongeveer negen procent tot 8,3 miljard euro. De EBITDA vóór buitengewone baten en lasten daalde van jaar op jaar met 40 procent, tot 735 miljoen euro.

Vooruitzichten
Lanxess houdt er rekening mee dat 'de marktsituatie voor synthetisch rubber in het licht van de concurrentiesituatie en de capaciteit ook tijdens het boekjaar 2014 moeilijk zal blijven'.

Uit de persmededeling: "Het resultaat voor het eerste kwartaal van 2014 zal daarnaast nog de impact van een staking in het Belgische Zwijndrecht ondervinden. Daar ligt de productie in de butylrubberfabriek al drie weken stil."

'Advance', het programma waarmee Lanxess kosten wil besparen, heeft al geresulteerd in 730 medewerkers uit de hele wereld die het aanbod hebben aanvaard om het bedrijf tegen eind 2015 vrijwillig te verlaten via een regeling voor vervroegd pensioen of in ruil voor een ontslagvergoeding.

Lanxess kondigde in september van vorig jaar zijn plan aan om tegen 2015 in totaal 1.000 medewerkers te laten afvloeien (zie leestip onderaan).

Investeringen zijn voor Singapore en China
Ook de investeringsuitgaven daalden: van 696 miljoen euro in 2012 tot 624 miljoen euro in 2013. Voor het lopende boekjaar 2014 plant de onderneming 'ongeveer evenveel investeringen als vorig jaar'.

Maar dat de positie van Europa ter discussie staat waar het investeringen betreft, is duidelijk: het grootste deel van het investeringsbedrag voor 2014 zal dienen voor de bouw van de fabriek voor hoogwaardig Nd-PBR-rubber in Singapore en voor de oprichting van de fabriek voor EPDM-rubber in China, bevestigt het management. Deze twee fabrieken zullen naar planning in 2015 operationeel zijn.

Verder zal tijdens het derde kwartaal van dit jaar in Antwerpen een fabriek 'van wereldformaat' voor polyamiden starten met de productie.

Bovendien waarschuwt het bedrijf: "Vanaf het boekjaar 2015 zullen de investeringen wellicht aanzienlijk dalen en hoofdzakelijk dienen voor de uitbreiding en het onderhoud van bestaande installaties."