• 25/03/2014

Europees project voor betere batterijen

De EU steekt 5,6 miljoen euro in project Green Lion voor batterijen die twee keer zo lang opgeladen blijven, stabieler presteren en een langere levensduur hebben.

Trefwoorden: #Europa, #Green Lion, #Li-ion batterijen, #Seventh Framework Programme for Research

Lees verder

Nieuws

( Foto: Green Lion )

ENGINEERINGNET - Doel van het project is om duurzamere en goedkopere Li-ion batterijen voor elektrische auto's te kunnen maken.

Er wordt daarbij niet alleen gekeken naar het verbeteren van de prestaties van deze batterijen maar ook naar efficiënte en duurzame manieren om deze batterijen te gaan produceren. Dit om Europa een leidende rol te gaan laten spelen in het maken van deze batterijen.

Het gaat daarbij om batterijen in module systemen die meer energie geven dan 100Wh/kg en minimaal 1000 keer zijn op te laden, waarbij het capaciteitsverlies maximaal 20% mag zijn. Hiervoor wordt nieuwe nanotechnologie ingezet, waarbij grafiet dat normaal gebruikt wordt in dit soort batterijen, vervangen wordt door germanium. Dit metaal heeft een hogere laadcapaciteit.

Probleem is daarbij wel dat de vraag naar germanium groter kan zijn dan het aanbod. Ook heeft China een monopolie op de productie van dit metaal: ruim 70% van de beschikbare hoeveelheid germanium komt uit dit land.

Het project is opgezet in het kader van het 'Seventh Framework Programme for Research' (FP7), een groot onderzoeksprogramma van de Europese Unie dat voor het laatst van start is gegaan. Totale kosten van Green Lion worden geschat op ruim 8,5 miljoen euro, waarvan de Europese Unie dus 5,6 miljoen euro bijdraagt.

Het project telt 16 partners uit 7 Europese landen, waaronder Solvay, het Spaanse IK4-CIDETEC, Westfaelische Wilhelms-Universitaet Muenster, het Italiaanse KEMET Electronics en de Politecnico di Milano. Ook zetten Volkswagen en hun Spaanse dochter Seat zich in voor dit project.


(Lydia Heida)