• 25/03/2014

Schoonmaakbedrijf Vlietstra ontwikkelt robot voor reinigen windturbines

Voorheen was de inzet van een hoogwerker nodig om een olie lekkende windmolen met de hand schoon te maken, maar dit kan nu ook met een robot.

Trefwoorden: #Magntrac, #schoonmaakbedrijf, #schoonmaakrobot, #Vlietstra, #windmolen

Lees verder

nieuws

( Foto: Vlietstra )

ENGINEERINGNET.NL - Het Friese bedrijf Vlietstra heeft een paar jaar gestoken in de ontwikkeling van een robot die in een windturbine kan klimmen om deze schoon te maken. Veel goedkoper en sneller dan de inzet van een hoogwerker en menskracht.

De robot heeft vier rupsbanden die volgeplakt zijn met magneten zodat het voertuig aan de turbine vastkleeft. Twee borstels zijn op de voorkant bevestigd en deze boenen met sop de gelekte olie weg. Het nieuwe werktuig heeft de naam Magntrac gekregen, een samenvoeging van magnetic en tract vehicle, ofwel magnetisch rupsvoertuig.

Vlietstra heeft een contract met Vestas, wereldwijd de grootste producent van windturbines, voor het schoonmaken van alle 1300 turbines die in de Benelux staan. Het komt regelmatig voor dat uit het raderwerk van de molens olie lekt. Dit kan de grond vervuilen waarop de molens staan, vandaar dat de turbines moeten worden afgenomen. Dat is wel 40 tot 45 keer per jaar nodig.

Dit is de eerste uitvinding van het al 90 jaar bestaande bedrijf. Vlietstra wil hun innovatie wereldwijd gaan verkopen, om te beginnen bij Duitsland maar het bedrijf denkt ook aan Scandinavische landen.

De Friezen hopen daarbij te profiteren van het feit dat hoogwerkers in veel landen standaard onder begeleiding getransporteerd moeten worden. De afgifte van de vereiste vergunning duurt minimaal een week. Ook is zo'n vergunning vaak duur. In Hongarije kost deze al snel 1.500 euro. Door een robot in te zetten zijn deze kosten te voorkomen en kan gelijk aan de slag worden gegaan.


(Lydia Heida)