• 26/03/2014

Canadese engineeringbureau RHEA strijkt neer in Diegem

Systeemspecialist in cybersecurity voor ruimtevaart opent Technical Centre of Excellence in Diegem. In een eerste fase gaan er tien ingenieurs aan de slag.

Trefwoorden: #ADGA, #aerospace, #economie, #engineering, #ingenieursbureau, #kris peeters, #rhea, #ruimtevaart, #via

Lees verder

research

( Foto: RHEA )

ENGINEERINGNET.BE - RHEA, een System Engineering bedrijf voor de ruimtevaart, heeft voor Diegem gekozen om zijn nieuwe Europese onderzoeks– en technologiecentrum te vestigen. Het kantoor - de tweede vestiging van RHEA in België na Waver - is eerder deze maand officieel in gebruik genomen.

Het in 1992 opgerichte RHEA Systems SA is Belgische onderneming, waarvan het kapitaal in handen is van de Canadese engineeringgroep ADGA. De firma heeft vestigingen in Canada, Duitsland, Nederland (in Leiden en Noordwijk, het in 2011 overgenomen JAQAR Space Engineering) en het Verenigd Koninkrijk.

Het bureau legt zich hoofdzakelijk toe op de ontwikkeling van cybersecurity-software in opdracht van ruimtevaartorganisaties in voornamelijk Europa, Canada en de VS.

De investering in Diegem is naar verluidt het resultaat van de zending van minister-president Peeters naar Canada in maart 2013, waar hij een onderhoud had met ADGA-topmanager André Sincennes. Hoeveel de Canadezen via hun Belgische tak investeren, werd niet vrijgegeven.

Onder meer Flanders Investment & Trade (FIT) begeleidde het dossier en zocht naar een geschikte locatie. Kris Peeters: "Ook de visie van de Vlaamse overheid, verwoord in het Nieuw Industrieel Beleid, kon het bedrijf overtuigen."

De verwachting is dat het Centre of Excellence een economisch voordeel zal opleveren van – aanvankelijk – meer dan 1,5 miljoen euro, stelt Peeters, en werkgelegenheid voor ongeveer 10 hoogopgeleide ingenieurs.

"Tot de eerste opdrachten deze ingenieurs uit te voeren krijgen, behoren de ontwikkeling van een 'concurrent design'-project voor ESA en een project voor het automatisch cyberbeveiligen van kritische infrastructuren in de ruimtevaart, telecommunicatie, de financiële wereld, overheid en defensie", laat het Canadese bedrijf van zijn kant weten.


(Bert Belmans)