7 miljoen doden door luchtvervuiling

De WHO raamt het aantal dodelijke slachtoffers van luchtvervuiling wereldwijd op 7 miljoen. Dit is een verdubbeling van de vorige schattingen.

Trefwoorden: #doden luchtvervuiling, #luchtvervuiling, #WHO

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET – De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde deze week nieuwe cijfers die het aantal dodelijke slachtoffers ten gevolge van luchtvervuiling raamt op 7 miljoen wereldwijd in 2012. Dit betekent dat 1 op de 8 sterfgevallen gelinkt is aan luchtvervuiling.

Opvallend is dat de data een sterk verband aantonen tussen luchtvervuiling (zowel binnen- als buitenshuis) en hart- en vaatziekten enerzijds en kanker anderzijds. Het gaat dus zeker niet alleen om aandoeningen van de luchtwegen.

Meer nog, 40% van de overlijdens door luchtvervuiling buitenshuis wordt toegeschreven aan coronaire hartziekten en nog eens 40% aan een beroerte. Longkanker en andere aandoeningen van de luchtwegen maken de andere 20% op.

Voor luchtvervuiling binnenshuis is de link met aandoeningen van de luchtwegen dubbel zo groot (40%). Met luchtvervuiling binnenshuis wordt vooral gedoeld op huishoudens waar er binnen gekookt wordt op hout of kolen.

“De risico’s van luchtvervuiling zijn veel groter doen aanvankelijk gedacht, vooral voor hart- en vaatziektes en infarcten,” bevestigt Dr. Maria Neira, Directeur van het WHO’s Department for Public Health, Environmental and Social Determinants of Health.

“Weinig risico’s hebben een grotere impact op de wereldwijde gezondheid dan luchtvervuiling.”