Testrit per spoor: transport van temperatuur gecontroleerde producten

Onlangs vertrok voor het eerst een proefrit per spoor van Antwerpen naar Kazachstan, waarbij temperatuur gecontroleerde goederen in een revolutionair containertype werden vervoerd

Trefwoorden: #container, #geconditioneerd vervoer, #real-time gemonitorde container, #vervoer per trein

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Deze proef kadert binnen het project Transpharma Express van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vzw, in samenwerking met Pfizer.

In oktober 2012 startte het VIL samen met tien partijen het project ‘Transpharma Express’ op, met als doel: het transport van temperatuur gecontroleerde producten over lange afstand per spoor realiseren.

Het project focust hierbij in het bijzonder op de verbinding tussen Vlaanderen en het Verre Oosten (Antwerpen - Chongqing). Via een spoorlijn zijn deze steden op 18 dagen met elkaar verbonden.

Uit de onderzoeksfase bleek al dat het technisch haalbaar is om geconditioneerd transport via spoor over lange afstand te verzekeren. In dit kader vertrekt vandaag een proefzending naar Kazachstan.

Bij deze proefzending wordt een revolutionair containertype gedemonstreerd. De dieselelektrische unit heeft een tankcapaciteit van 800 liter die bijtanken op het traject overbodig maakt. Dankzij een ingebouwde track en trace unit kan de zending bovendien te allen tijde worden opgevolgd en de veiligheidsstatus, locatie, evenals toestand van de goederen en het verbruik van de koeleenheid worden gecontroleerd via een webapplicatie.

De CO2-uitstoot van dit traject ligt liefst drie keer lager dan bij een vergelijkbaar transport over de weg. Een succesvolle demonstratie zal aantonen dat voor temperatuur- of omgevingsgevoelige goederen spoor een volwaardig alternatief kan zijn voor het meer risicovol wegtransport, relatief trage maritieme verbindingen of dure luchtvrachtverzendingen.

Dit betekent voor verladers een uitbreiding van de beschikbare transportmodi en een optimalisering van hun supply chain concepten. Een succesvolle demonstratie is daarnaast ook belangrijk als bewijs voor die partijen die goederen in Oostelijke richting over deze verbinding willen verzenden.

Op die manier kan een evenwicht in de goederenstromen worden gerealiseerd en wordt een duurzame exploitatie van dit concept gegarandeerd.


ACHTERGROND
Het Collectief Onderzoeksproject “Transpharma Express” wordt uitgevoerd door het Vlaams Instituut voor de Logistiek in samenwerking met en ondersteuning van, BASF, Eastman, FVP House, Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, MSD be well, POM Antwerpen, POM West-Vlaanderen, Pfizer, UCB Pharma en UTi.