VDL mag dan toch 105 hybride bussen bouwen voor De Lijn

VDL Bus & Coach mag uiteindelijk toch de 105 hydride bussen voor vervoersmaatschappij De Lijn bouwen. De Vlaamse regering heeft daar zijn definitieve goedkeuring voor gegeven.

Trefwoorden: #bus, #de lijn, #economie, #energie, #hydride, #van hool, #vdl

Lees verder

Nieuws

( Foto: VDL Bus )

ENGINEERINGNET – De bestelling van 127 hybride bussen door De Lijn voor was tot vandaag het strijdtoneel van verschillende busbouwers.

Oorspronkelijk was het order toegekend aan het Nederlandse VDL, maar de openbare aanbesteding en de toewijzing van het contract door de Vlaamse regering werden aangevochten door mededinger Van Hool in Koningshooit die zich benadeeld voelde.

Dank zij een beslissing van de Raad van State is het geschil is nu van de baan, en mogen VDL Bus in Eindhoven (met een afdeling in het Vlaamse Roeselare) uiteindelijke 105 en Van Hool 18 stuks bouwen.

VDL Bus noemt de toewijzing van de bestelling bij monde van supervisor Willem van der Leegte een bevestiging van hun leidinggevende rol op het vlak van innovatie: "We lopen voorop in het verbeteren van brandstofverbruik en het verminderen van schadelijke emissies."

De levering staat gepland vanaf het najaar 2014. De voertuigen zullen in diverse steden in Vlaanderen ingezet worden.


ACHTERGROND
De voertuigen voor De Lijn zijn uitgerust met een serieel hybride systeem van Siemens en een 4,5 liter Euro 6 dieselmotor van Cummins. De achteras wordt aangedreven door een elektromotor waarbij de stroom ofwel afkomstig is uit het batterijpakket ofwel opgewekt wordt door de dieselgenerator.

De hybride bussen zullen worden uitgerust met een start-stopsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat de dieselmotor bij haltes of bij stilstand uitgeschakeld wordt en de bus volledig elektrisch wegrijdt.

Daarnaast wordt een aanzienlijke brandstofbesparing gerealiseerd. 'Zo’n 30 tot 35% minder vergeleken met een traditionele dieselbus', claimt VDL.