Extra Vlaams geld voor onderzoeksinstellingen

De Vlaamse Regering, op voorstel van Ingrid Lieten, maakt 45 miljoen extra vrij voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie.

Trefwoorden: #Herculesstichting, #Ingrid Lieten, #innovatie, #IWT, #MIP, #onderzoek, #ontwikkeling, #subsidie, #VITO, #Vlaamse Regering

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Een deel van die 45 miljoen euro (namelijk 26 miljoen euro) zal gebruikt worden om bestaande instrumenten te versterken. De rest van het geld (19 miljoen euro) zal gaan naar nieuwe, gerichte maatregelen.

Zoals eerder gemeld kan het Industrieel Onderzoeksfonds (door universiteiten en hogescholen gebruikt om toegepast onderzoek te verrichten) rekenen op 7 mijoen euro extra.

Daarnaast wordt er 4 miljoen euro voorzien voor het Agentschap voor Innovatie, IWT, voor het ondersteunen van bedrijven bij onderzoek en ontwikkeling.

De Herculesstichting, die bedrijven en onderzoeksinstellingen ondersteunt bij het installeren van de meest geavanceerde onderzoeksinfrastructuur, krijgt 10 miljoen euro extra.

De Vlaamse Regering zet ook in op eco-innovatie als toekomstgerichte sector, en versterkt daardoor het VITO met 2,6 miljoen euro en het Milieu- en Energie Innovatieplatform (MIP) met 2 miljoen euro.

In een persbericht zegt VITO dat het de extra financiële middelen zal aanwenden om haar onderzoek naar cleantech en duurzame ontwikkeling voort uit te bouwen om op die manier een nog grotere bijdrage te leveren aan het versterken van het maatschappelijk en economisch weefsel van Vlaanderen.

Verder zal het de middelen onder meer inzetten bij het ondersteunen van kmo’s, waarbij ze hun expertise vertalen naar concrete oplossingen op maat van elke kmo, onder meer op het vlak van efficiënt water-, grondstoffen en energiebeheer, maar ook bij het evalueren van productontwikkelingen en nieuwe businessconcepten.

Tot slot investeert de Vlaamse Regering ook in de onderzoekers van de toekomst, en kent ze 0,4 miljoen euro toe aan Technopolis, dat onze jongeren enthousiasmeert en warm maakt voor wetenschap en technologie.


(logo: Vlaamse Overheid)