Antwerps Havenbedrijf koopt Opel site

De Vlaamse Overheid, het Antwerps Havenbedrijf en autoconstructeur GM bereikten een akkoord over de verkoop van de Opel-site.

Trefwoorden: #GM site, #haven antwerpen opel, #havenbedrijf GM, #opel site

Lees verder

nieuws

( Foto: Antwerps Havenbedrijf )

ENGINEERINGNET.BE - Na maandenlange onderhandelingen bereikten de Vlaamse regering, General Motors en het Antwerps Havenbedrijf een akkoord over de verkoop van de voormalige fabrieksterreinen van GM in de Antwerpse haven.

Het Havenbedrijf verwerft de gronden met een betaling zoals voorzien in het rapport van de experten, verminderd met de geraamde kostprijs van de bodemsanering. Dat zou een som betekenen van rond de €40 miljoen.

Daarnaast betaalt het Havenbedrijf €5 miljoen aan het Hermesfonds van de Vlaamse regering. Dat fonds heeft in het verleden verschillende initiatieven ondersteund die ten goede kwamen aan de ontwikkeling Antwerpse haven. De middelen die door het Havenbedrijf in het fonds worden gestort, zullen terugvloeien naar investeringen in economische ontwikkelingen in het havengebied.

General Motors van zijn kant zal €3,6 miljoen overheidssteun terug betalen aan de Vlaamse Overheid.

Het Havenbedrijf zegt dat het nu zo snel mogelijk op zoek wil gaan naar een nieuwe, waardevolle invulling van de terreinen. "Het gaat immers om een unieke site van 96 hectare in het hart van de Antwerpse haven.

Dergelijke terreinen zijn van onschatbare waarde aangezien ze de zelden geziene mogelijkheid bieden tot het aantrekken van nieuwe industrie." Het Havenbedrijf wil de ganse site valoriseren om een vorm van ‘maakindustrie’ aan te trekken.