VIL zoekt kandidaten om ’Lean & Green’ koplopers te worden

Op 13 mei 2014 start het VIL met de begeleiding van een nieuwe groep bedrijven. Deelnemers zijn uitermate positief: 20% CO2-uitstoot besparen is mogelijk!

Trefwoorden: #CO2 uitstoten beperken, #duurzaam logistiek, #lean green

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Het VIL (Vlaams Instituut voor de Logistiek) begeleidde reeds 44 Lean and Green bedrijven in Vlaanderen.

Het VIL begeleidt hen met het opstellen van een plan van aanpak om de CO2-uitstoot in hun transport- en logistieke activiteiten met minstens 20 % te reduceren binnen een periode van vijf jaar. Zij ontvangen hiervoor de Lean and Green award.

De maatregelen in de plannen van aanpak zijn heel divers, gaande van het plaatsen van zonnepanelen of LED-verlichting, over cursussen eco-driving voor chauffeurs, overschakeling van dag- naar nachtdistributie, aankoop van voertuigen op CNG of LNG tot planningsoptimalisatie.

Maar ook de verpakking herbekijken kan grote effecten hebben. Zo voorziet JAVA sinds november 2013 vier in de plaats van twee zijhekken aan hun rolcontainers waardoor het niet meer nodig is de goederen in folie te wikkelen.

“Dit levert een jaarlijkse besparing op van ongeveer 35 ton plastic folie en met een uitstoot van 6 kg CO2 per kg wikkelfolie, stoten we zomaar even 210 ton minder CO2 in de atmosfeer”, benadrukt Sammy Corten, Logistics Support Manager van JAVA.

Bedrijven die vorig jaar de Lean and Green award in ontvangst hebben genomen: Carglass Distribution, DHL Freight België, Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, Hermos Transport, JAVA, Montea, MSC Belgium, PostNL Cargo België, REMITRANS, Tanktransport Thys, VDAB en Zeebrugge Food Logistics.

Opvallend zitten tussen deze groep voor het eerst niet alleen logistieke dienstverleners en verladers maar ook organisaties die deelnemen om een voorbeeldfunctie of voortrekkersrol te spelen in het behartigen van milieudoelstellingen.

Lean and Green richt zich tot alle Vlaamse bedrijven en instanties met logistieke activiteiten die zich willen onderscheiden als duurzame en efficiënte onderneming. Deelnemende bedrijven volgen een vast programma met een doorlooptijd van 4 tot 6 maanden tussen de kick-off en de award uitreiking.


Meer informatie:
http://vil.be/2014/13-mei-start-nieuwe-groep-bedrijven-met-lean-green/#.U0-5x-Z_s98

Geïnteresseerd om nog aan te sluiten bij deze groep?
Contacteer: peter.lagey@vil.be of 03/229 05 09