Bouw van grote duurzame kunststoffabriek in Limburg gestart

QCP investeert 75 miljoen euro en gaat een kunststoffabriek op het Chemelot Industrial Park te Sittard-Geleen bouwen.

Trefwoorden: #Chemelot, #Chemelot Ventures, #Industriebank LIOF, #kunststoffabriek, #kunststoffen, #QCP, #Quality Circular Polymers, #SITA

Lees verder

Nieuws

( Foto: Chemelot )

ENGINEERINGNET.NL - De productiecapaciteit van deze nieuwe fabriek zal uiteindelijk jaarlijks 100.000 ton bedragen. De fabriek wordt in drie fases gerealiseerd.

De totale investering bedraagt ongeveer 75 miljoen euro waarvan ruim 35 miljoen euro voor de eerste fase. Het aantal directe arbeidsplaatsen zal bij het opstarten van de fabriek, eind 2015, 40 bedragen. Na volledige realisatie van de fabriek zullen er 100 honderd arbeidsplaatsen zijn. Naar verwachting worden daarnaast nog tussen 200 en 300 indirecte arbeidsplaatsen gecreëerd.

Huub Meessen, CEO en oprichter van QCP: “We gaan samen met klanten producten ontwikkelen waarmee zij in staat zijn conventionele kunststoffen, gebaseerd op olie, te vervangen in hoogwaardige toepassingen. De aanwezige kennis en laboratoria op de Chemelot Campus gaan ons hierbij helpen.”

Het consortium heeft de ambitie een ‘fabriek van de toekomst’ te realiseren: een productielocatie waar op basis van gebruikte kunststoffen op innovatieve wijze nieuwe producten worden gemaakt die de conventionele kunststoffen kunnen vervangen.

Met haar deelname versterkt SITA haar positie in de kunststof keten en geeft het een concrete invulling aan haar missie om met partners de afvalketen verder te sluiten.

De fabriek wordt gevestigd op het industriecomplex Chemelot in Sittard-Geleen. Deze locatie kenmerkt zich als ‘hotspot’ op het terrein van kunststoffen. De fabriek wordt gebouwd in het hart van de landendriehoek Nederland, België en Duitsland en is een zeer centrale uitvalsbasis voor de afzetmarkt in Europa die bediend zal worden.

De Provincie Limburg, het Limburgs Energie Fonds, de Gemeente Sittard-Geleen en DSM Nederland hebben een constructieve rol gespeeld om dit initiatief naar Chemelot en Zuid-Nederland te halen en treedt dan ook op als medefinancier.


ACHTERGROND
QCP (‘Quality Circular Polymers’) is een nieuw bedrijf dat hoogwaardige grondstoffen voor de kunststofverwerkende industrie gaat produceren op basis van gebruikte kunststoffen afkomstig van huishoudens en industrie.

QCP bestaat uit SITA, Chemelot Ventures en NV Industriebank LIOF. Medefinanciers zijn Rabobank, het Limburgs Energie Fonds, de gemeente Sittard-Geleen en de Provincie Limburg. Het bedrijfsgebouw wordt gefinancierd door firma Langen uit Elsloo. Waardevolle ondersteuning aan het initiatief werd verleend door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).