Kans dat aarde door asteroïde wordt getroffen veel groter dan gedacht

Volgens een groep ex-astronauten en wetenschappers is het risico dat de aarde door een grote asteroïde wordt getroffen 3 tot 10 groter dan algemeen aangenomen.

Trefwoorden: #asteroïde, #asteroïde detectie, #B612 foundation, #sentinel

Lees verder

nieuws

( Foto: Sentinel ruimtetelescoop / B612 Foundation )

ENGINEERINGNET – Een groep wetenschappers en voormalig astronauten, verbonden aan de B612 Foundation, analyseerde data van een satelliet netwerk dat normaal gebruikt wordt voor de detectie van het gebruik van kernwapens.

Wat bleek? Sinds 2001 is de aarde maar liefst 26 keer getroffen door een asteroïde met de impact van een kleine kernbom. Het is dus helemaal niet zo uitzonderlijk dat de aarde geraakt wordt door een asteroïde. Het feit dat tot noch toe geen bewoonde gebieden werden geraakt door een grote asteroïde is puur geluk.

De B612 Foundation is een NGO die in 2002 werd opgericht naar aanleiding van een workshop over de detectie van asteroïden in het NASA Johnson Space Center, Houston, Texas.

De Foundation brengt een groep wetenschappers en astronauten samen die meer aandacht wil voor het gevaar van asteroïden. Ze stellen immers dat de technische know how er is om een ramp te voorkomen, alleen weten we te laat wanneer een asteroïde effectief een gevaar vormt.

De Foundation startte daarom in juli 2012 de Sentinel missie. Een ruimtetelescoop zou asteroïden moeten detecteren die een gevaar kunnen vormen voor de aarde. Samen met Ball Aerospace wil de organisatie een Sentinel infrarood ruimtetelescoop bouwen en lanceren.

Ball is vermaard om haar infrarood ruimtetelescopen en bouwde lenzen voor o.a. de Hubble, Spitzer en Kepler ruimtetelescopen.

De Sentinel telescoop zou rond de zon cirkelen in een vergelijkbare baan als Venus. Maar hiervoor is eerst 450 miljoen dollar nodig.

Dr. Edward Lu (CEO van B612 en voormalig NASA astronaut): “Het doel van de B612 Sentinel missie is asteroïden opsporen jaren voor ze de aarde bereiken zodat we ze makkelijk kunnen afleiden.”