‘Legal highs’ binnenkort sneller illegaal

Schadelijke psychoactieve stoffen, bekend als "legal highs", kunnen straks snel van de EU-markt worden gehaald. Dat staat in een ontwerptekst die het Parlement vorige week goedkeurde.

Trefwoorden: #legale drug, #legal high, #psychoactieve stof, #wetgeving drug

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Sommige psychoactieve stoffen die momenteel nog gewoon legaal op de markt zijn imiteren het effect van illegale drugs zoals ecstasy en cocaïne.

Ze worden daarom ook “legal highs", legale drugs of designer drugs genoemd en zijn vooral populair bij jongeren. Een enquête van Eurobarometer uit 2011 wees uit dat 5% van de 15-24 jarigen in de EU dergelijke middelen wel eens had gebruikt.

Momenteel duurt het nog twee jaar om schadelijke stoffen te beoordelen en verbieden op de EU-markt. De nieuwe regels brengen de duur van dit proces terug naar 10 maanden. In het geval van een onmiddellijk gevaar kan binnen enkele weken een tijdelijk verbod van een jaar worden opgelegd.

Dit garandeert dat de stof niet langer beschikbaar is voor recreatief gebruik terwijl het EU-drugsagentschap een volledige risicobeoordeling uitvoert.

Het Parlement wil permanente verkoopbeperkingen voor stoffen die een ernstig risico vormen op EU-niveau (stoffen die levensbedreigend zijn en kunnen leiden tot de verspreiding van ernstige ziektes). Op deze manier wil men gebruikers en commerciële markten beschermen.

Het gebruik van deze stoffen zou alleen worden toegestaan voor specifieke doeleinden of wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling. Sommige stoffen hebben immers nuttige, legitieme doeleinden, zoals de productie van medicijnen en de chemische en high-tech industrie.

Stoffen met een ernstig risico zullen net als illegale drugs onder het strafrecht vallen. Stoffen die een matig risico vormen, worden verboden op de consumentenmarkt maar mogen wel verhandeld worden voor commerciële en industriële doeleinden.

Op EU-niveau worden geen beperkingen opgelegd voor nieuwe psychoactieve stoffen die een laag risico vormen, maar het staat lidstaten vrij om hierover strenger te zijn.

In België stemde de kamer eind vorig jaar reeds een wet die de productie van legale drugs aan banden legt, door het mogelijk te maken hele chemische groepen te verbieden zodat niet langer wat aan de molecule kan geprutst worden om vervolgens opnieuw op de markt te komen.


fotobijschrift: drug op basis van Benzylpiperazine die aanvankelijk als alternatief werd ontwikkeld voor ecstasy.