Imec CEO Luc Van den hove: ”2013 was een gezond jaar voor ons”

Omzet Leuvense nano-elektronica onderzoekscentrum imec groeide in 2013 met 4%. "Solide financiële cijfers in een uitdagend klimaat", aldus algemeen directeur en CEO Luc Van den hove.

Trefwoorden: #asml, #chip, #holst, #holst centre, #hopkins, #intel, #jsr, #medisch, #nano, #onderzoek, #panasonic, #research, #van den hove

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET - Het Leuvense nano-elektronica onderzoekscentrum imec – in Nederland samen met TNO eigenaar van Holst Centre - wist zijn zakencijfer in 2013 op te drijven tot 332 miljoen euro, of 4% meer dan in 2012.

Luc Van den hove, algemeen directeur en CEO: "We hebben vorig jaar meerdere nieuwe onderzoekssamenwerkingen opgestart en tegelijkertijd de bestaande bestendigd of zelfs versterkt. Bijvoorbeeld met Janssen Farmaceutica, Johns Hopkins University, TEL, Pacific Biosciences, Panasonic, JSR en BioTelemetry."

Ook met machinebouwer ASML werden de relaties verstevigd. Van den hove: "Dit is een eerste belangrijke stap in onze doelstelling om de samenwerking met de toestelleveranciers in de chipindustrie te versterken. De toestelleveranciers zijn een vitale schakel in ons ecosysteem."

Deze 'vitale schakel' is essentieel voor imec. Het centrum maakte in oktober 2013 namelijk bekend zich kandidaat te stellen voor Europese financiering om een proeflijn te bouwen voor de ontwikkeling van de halfgeleiders van de toekomst, de 450mm chiptechnologie. Het versterken van de relaties met Janssen Pharmaceutica, Intel en ASML moet – onder meer - in dat kader gezien worden.

Europa zou zowat 1 miljard subsidies veil hebben voor het project (pc- en tabletgebruikers: zie leestips, "Wordt Vlaanderen 'Euro Silicon Valley' van 450mm chiptechnologie?"). In eerste instantie zou het gaan om IT-technologie voor het sneller analyseren van volledige genoomsequenties en, samen met de toestelbouwers zoals Intel, het ontwikkelen van medische apparaten.

Eind december 2013 telde imec 2.086 personeelsleden van 71 nationaliteiten, waarvan 383 industriële residenten van partnerbedrijven en 289 doctoraatsonderzoekers. Verder was 2013 goed voor 201 patenten en meer dan 500 chipontwerpen in opdracht van klanten.


ACHTERGROND
De omzet van 332 miljoen euro omvat de inkomsten van samenwerkingsakkoorden met bedrijven en universiteiten wereldwijd, fondsen uit Europese onderzoeksinitiatieven, een jaarlijkse toelage van de Vlaamse overheid (48,6 miljoen in 2013).

Imec is samen met het Nederlandse TNO (opgericht met subsidies van de Nederlandse en Vlaamse overheden) ook eigenaar van Holst Centre in Eindhoven. Dat researchcentrum voor 'open innovatie' ontwikkelt technologie voor intelligente, draadloze, sensorgebaseerde microsystemen en voor 'systems-in-foil'. In 2013 ontving dat centrum een toelage van 4,6 miljoen euro van de Nederlandse overheid.