Vlaamse OWS in Amerika gelauwerd voor biogasproject

Specialist uit Gent krijgt internationale erkenning. "De biogasmarkt in Vlaanderen beleeft momenteel moeilijke tijden, maar wij slagen erin onze kennis in het buitenland te valoriseren"

Trefwoorden: #anaerobe, #biogas, #digestaat, #organic waste systems, #ows, #sievers, #techniek, #vergising

Lees verder

Nieuws

( Foto: OWS )

ENGINEERINGNET.BE – Organic Waste Systems mocht vorige week in Californië de award ‘Agrarisch biogasproject van het jaar’ van de American Biogas Council in ontvangst nemen als projectontwikkelaar van AgriReNew, een biogasinstallatie die het in opdracht ontwikkelde.

De opdrachtgever was Sievers Family Farms, een rundveebedrijf met 2.400 dieren in de staat Iowa. Sievers is aan zijn vijfde generatie landbouwers toe en voert een duurzamer business model hoog in het vaandel.

De opdracht werd toegewezen nadat de Amerikaanse landbouwer enkele installaties van OWS in Europa hadden bezocht.

De biogasinstallatie werd opgestart in 2013 en produceert tot 11.000 m³ biogas/dag uit een mengsel van mest en oogstresten. Het project omvat 2 biogastanks van elk 3.500m³, een nabehandeling voor het digestaat (het eindproduct van anaerobe vergisting) en een biogasmotor van 1 MegaWatt.

"Het is een echt geïntegreerd 'state of the art'-project en daarom valt het in de prijzen", stelt woordvoerder Bruno Mattheeuws. "De biogasmarkt in Vlaanderen beleeft momenteel moeilijke tijden, maar wij slagen erin onze kennis internationaal te valoriseren."

Bij Sievers waren de Vlamingen verantwoordelijk voor het ontwerp, bepaling van het ideale inputmengsel voor de biogasinstallatie, de opstart en de biologische opvolging. "Er is bovendien nog een verdubbeling van de veestapel en de biogasinstallatie gepland", aldus Mattheeuws.


ACHTERGROND
OWS vierde vorig jaar zijn 25-jarig bestaan en is met 30 referenties een wereldleider in de bouw van biogasinstallaties op huishoudelijk afval. Het bedrijf beschikt ook over een uitgebreid labo en heeft veel expertise op vlak van vergisting van mest, energiegewassen en agro-industriële producten. Op dit moment worden er wereldwijd meer dan 20 bestaande biogasprojecten begeleid, waaronder verschillende in Nederland, Spanje en Amerika.