Tony Donné wordt leider Europees fusieonderzoek

Kernfusie-expert prof.dr. Tony Donné wordt vanaf 2 juni 2014 de eerste programmamanager van EUROfusion, het nieuwe consortium van Europese onderzoeksinstellingen op het gebied van kernfusie.

Trefwoorden: #DIFFER, #energieonderzoek, #EUROfusion, #Europese onderzoeksinstellingen, #ITER, #kernfusie, #Tony Donné

Lees verder

personalia

ENGINEERINGNET - Met kernfusie willen wetenschappers uit tientallen laboratoria en universiteiten de processen in het hart van de zon op aarde nabootsen als schone, duurzame energiebron.

Kernfusie-expert prof.dr. Tony Donné is op dit moment hoofd fusiefysica van het Nederlandse instituut voor funderend energieonderzoek DIFFER. Bij EUROfusion zal hij uitvoering geven aan de Europese Fusion Roadmap, die moet leiden tot commerciële energie uit kernfusie.

Europese onderzoeksinstituten op het gebied van kernfusie zijn wereldwijd vooraanstaand, met experts op alle gebieden die nodig zijn om in een reactor energie te winnen uit het samensmelten van waterstofisotopen tot helium. Deze instituten, waaronder DIFFER in Nieuwegein, werken binnen EUROfusion samen aan de ontwikkeling van duurzame energie uit kernfusie.

Als leider van het EUROfusion-consortium wil Donné ervoor zorgen dat Europese wetenschappers optimaal bijdragen aan het succes van kernfusie. "Europese fusie-experimenten horen al tot de meest geavanceerde ter wereld", licht Donné toe.

"En in Zuid-Europa bouwt een wereldwijd samenwerkingsverband nu de modernste fusiereactor ITER, die als eerste experiment tien maal méér fusievermogen moet produceren dan de reactor zelf verbruikt. Via EUROfusion delen we kennis en zorgen we dat onderzoeksgeld optimaal gebruikt wordt. Bijvoorbeeld door gezamenlijke programma's te financieren of te zorgen dat onderzoekers toegang krijgen tot elkaars onderzoeksfaciliteiten."

EUROfusion beheert de fusiereactor JET vlakbij Oxford, de huidige wereldrecordhouder wat betreft fusievermogen, en nog steeds de grootste operationele reactor ter wereld.

Donné: "Dit samenwerkingsproject geeft Europese onderzoekers toegang tot een faciliteit van wereldklasse, waarin ze zich voor kunnen bereiden op het onderzoek met ITER."

"Het is de enige faciliteit ter wereld waarin kan worden gewerkt met het deuterium-tritium mengsel dat de basis zal zijn voor het bedrijf van ITER. In 2017 is er een uitgebreide meetcampagne met deuterium-tritium voorzien om wetenschappers voor te bereiden op ITER."


(bron: DIFFER, foto: © Rob Stork - Prof.dr. Tony Donné)